Hiponatremi prevalansı, etiyoloji ve semptomlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of prevalence, etiology and symptoms ofhyponatremia
  1. Tez No: 601458
  2. Yazar: AYKUT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. FATİH BORLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Hiponatremi, sodyum, ozmolarite, etiyoloji, Hyponatremia, sodium, osmolarity, etiology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, iç hastalıkları kliniğine yatışı yapılan hastalarda hiponatremi prevalansı, etiyolojisi, semptomlarını, hastanede yatış sürelerini, verilen tedavileri, hastaların kullandıkları ilaçları, müracaatta bilgisayarlı tomografi ile görüntüleme yapılıp yapılmadığını, yatış sürecinde gelişen hiponatremide hastaların aldıkları intravenöz sıvıları ve diyetlerini, yatış sürecinde gelişen hiponatreminin ne kadar sürede geliştiğini ve hiponatremi tanısı konulan hastalarda hiponatreminin kaç hastada ve ne kadar hızda düzeltildiğini retrospektif olarak araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 01.01.2017-31.12.2017 tarihleri arasında, SBÜ Şişli Hamidiye Etfal SUAM İç Hastalıkları kliniğine yatan hastalarda başvuruda hiponatremisi tespit edilenlerle yatış sürecinde hiponatremi gelişen hastalar alındı. Çalışmaya dâhil edilme ve dışlanma kriterleri karşılayan 220 hasta alındı. Hastaların ozmolariteleri hesaplandı. Volümlerine göre sınıflandırılan hipoozmolar hiponatremili hastalar etiyolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: İç Hastalıkları Kliniğinde yıllık hiponatremi prevalansı %20,6, hipoozmolar hiponatremik hastaların yıllık prevalansı %10,05 olarak tespit edildi. Hipoozmolar hiponatreminin en sık etiyolojik sebebinin diüretik kullanımı olduğu (%21,5, n:26) ve bu diüretiklerden en çok tiyazid diüretiklerinin kullanıldığı (%80,8, n:21) tespit edildi. Yatış sürecinde gelişen hiponatremide IV hidrasyonun KBY'li hastalarda hiponatremi gelişiminde anlamlı olduğu tespit edildi (p:0,049). KBY'li hastalarda sodyumun normal düzeye getirilmesi için gereken sürenin KBY olmayan hastalara göre daha uzun olduğu tespit edildi (p:0,038). Hiponatremili hastalarda en sık semptomun bulantı-kusma olduğu tespit edildi (%23,2, n:51). Sonuç: Çalışmamızda hiponatreminin İç Hastalıkları Kliniğine yatan hastaların yaklaşık 5'te birinde görülen en sık diüretiklere bağlı olarak gelişen ve en sık bulantı-kusma semptomu oluşturan önlenebilen bir elektrolit bozukluğu olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the prevalence, etiology, symptoms, duration of hospitalization, treatments given to the patients, the drugs used by the patients, the usage of the computed tomography in the application of the patients, the hyponatremia during the hospitalization period, the time of the hospitalization and the development of the patient. This study aims to investigate retrospectively how long hyponatremia develops and how fast and how fast hyponatremia is corrected in patients diagnosed with hyponatremia. Materials and Methods: The patients who were hospitalized in SBU Şişli Hamidiye Etfal SUAM Internal Medicine Clinic between 01.01.2017 and 31.12.2017 were included in the study. 220 patients who met the inclusion and exclusion criteria were included in the study. The osmolarity of the patients was calculated. The patients with hypoosmolar hyponatremia that classified according to volumes were evaluated etiologically. Results: The annual prevalence of hyponatremia was 20.6% and the annual prevalence of hypoosmolar hyponatremic patients was 10.05% in the Internal Medicine Clinic. The most common etiologic cause of hypoosmolar hyponatremia was diuretic use (21.5%, n: 26) and thiazide diuretics were the most commonly used (80.8%, n: 21). IV hydration was found to be significant in the development of hyponatremia in CKD during the hospitalization period (p: 0.049). In patients with CKD, the time required for normalization of sodium was longer than in patients without CKD (p: 0.038). The most common symptom in patients with hyponatremia was nausea and vomiting (23.2%, n: 51). Conclusion: In our study, it was found that hyponatremia was a preventable electrolyte disorder which was observed in approximately one-fifth of the patients hospitalized in the Internal Medicine Clinic and was most frequently caused by diuretics and caused the most common nausea and vomiting symptoms.