Kontrast madde kullanımının oral faktör XA inhibitörlerinin antikoagülan özellikleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of contrast substanceuse on the anticoagulant properties of oralfactor XA inhibitors
- Tez No: 601461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Anti Faktör Xa, Apiksaban, Edoksaban, Kontrast Madde, Rivaroksaban, Anti Factor Xa, Apixaban, Contrast Substance, Edoxaban, Rivaroxaban
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Günümüzde atriyal fibrilasyon, derin ven trombozu ve pulmoner emboli nedeniyle oral faktör Xa inhibitörlerinin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Oral faktör Xa inhibitörü kullanan hastalarda tetkik amacı ile kontrastlı tomografik incelemeler de sıklıkla yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda kontrast madde kullanılması durumunda ise koagülasyonda değişiklik olmakta, hem iyonik hem de noniyonik kontrast madde kullanımı pıhtılaşma süresini uzatabilmekte, antikoagülan ilaçların etkinliğini arttırabilmektedir. Ancak son yıllarda warfarin yerine kullanılmaya başlanan oral faktör Xa inhibitörlerinin etkinliğini kontrast maddelerin etkileyip etkilemediğini gösteren herhangi bir veri bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı kontrast maddelerin (iohexol) oral faktör Xa inhibitörlerinin (rivaroksaban, apiksaban, edoksaban) antikoagülan etkinliği üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. MATERYAL VE METOD: Çalışmaya çeşitli sebeplerle oral faktör Xa inhibitörü kullanan ve herhangi bir sağlık problemi nedeniyle ileri tetkik için (Bilgisayarlı Tomografi (BT)) kontrast ajanların kullanılması gereken 60 hasta ve oral faktör Xa inhibitörü kullanmayan 5 gönüllü toplam 65 kişi dahil edildi. Çalışma hastaları 1. grup rivaroksaban kullanan hastalar (20 hasta), 2. grup apiksaban kullanan hastalar (20 hasta), 3. grup edoksaban kullanan hastalar (20 hasta), 4. grup kontrol grubu ( 5 hasta), olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Kontrast ajanlar olarak iohexol 60 ml kullanıldı. Rivaroksaban, apiksaban, edoksabanın antikoagülan özellikleri anti faktör Xa, PT, aPTT, INR düzeyleri ile değerlendirildi. Hastalardan ilaç dozundan (rivaroksaban, apiksaban, edoksaban) 4 saat sonra ve kontrastlı tomografinden 1 saat sonra (ilaç alındıktan 3 saat sonra kontrastlı tomografi çekildi) 2 tüp (% 3,2 sodyum sitratlı tüpler) kan alındı. Kontrol grubundan ise herhangi bir zamanda ve kontrastlı tomografiden 1 saat sonra 2'şer ml'lik 2 tüp (% 3,2 sodyum sitratlı tüpler) kan alındı. Sysmex cs 5100 cihazında anti faktör Xa, PT, aPTT, INR değerleri çalışıldı. BULGULAR: Çalışma gruplarının demografik özellikleri ve laboratuvar değerleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Anti faktör Xa düzeylerinin başlangıç değerlerine göre kontrast madde verildikten sonraki değerleri rivaroksaban (p=0,01) ve edoksaban (p=0,006) grubunda anlamı olarak yükselirken, apiksaban (p=0,21) ve kontrol grubunda (p=0,33) istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. INR ve PT düzeyleri karşılaştırıldığında rivaroksaban (p=0,01; p=0,03) ve edoksaban grubunda (p=0,03; p=0,004) anti faktör Xa düzeyi ile korele olarak INR ve PT düzeylerinde de istatistiksel olarak anlamlı bir yükselme saptanırken, apiksaban grubunda (p=0,23; p=0,10) istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. aPTT değerleri karşılaştırıldığında kontrast madde öncesi ve sonrasında, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. SONUÇ: Rivaroksaban ve edoksabanın kontrast sonrası antikoagülan özelliği anlamlı bir artış eğiliminde iken apiksabanın antikoagülan özelliğininde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTİVE: The use of oral factor Xa inhibitors has become widespread due to atrial fibrillation, deep vein thrombosis and pulmonary embolism. Contrast enhanced tomographic examinations are also frequently performed in patients receiving oral factor Xa inhibitors. In studies, coagulation changes may ocur if contrast agents are used, and the use of both ionic and nonionic contrast agents may prolong clotting and increase the effectiveness of anticoagulant drugs. However, there is no data to show whether contrast agents affect the efficacy of oral factor Xa inhibitors, which have been used in place of warfarin in recent years. The aim of this study was to evaluate the effect of oral factor Xa inhibitors ( rivaroxaban, apixaban, edoxaban) on the anticoagulant activity of contrast agents (iohexol). MATERIAL AND METHOD: 60 patients who used oral factor Xa inhibitors for various reasons and who needed contrast agents for further examination (Computed Tomography (CT)) due to any health problems and 5 volunteers who didn't use oral factor Xa inhibitors total 65 patients were included in the study. The study patients were divided into 4 groups as group 1 rivaroxaban (20 patients), group 2 apixaban (20 patients), group 3 edoxaban (20 patients), group 4 control group (5 patients). 60 ml of iohexol was used as contrast agent. Anticoagulant properties of rivaroxaban, apixaban, edoxaban were evaluated with anti factor Xa, PT, aPTT, INR levels. Blood samples were taken from patients 4 hours after the drug dose (rivaroxaban, apixaban, edoxaban) and 1 hour after contrast tomography (3 hours after receiving the drug). Two tubes with %3.2 sodium citrate were used. Blood samples were taken from control group at any time and at 1 hour after contrast enhanced tomograpy. Anti factor Xa, PT, aPTT, INR values were studied in Sysmex cs 5100 machine. RESULT: There was no significant difference between demographic characteristic and laboratory values of the study groups (p>0,05). The values of anti factor Xa after contrast agents administration according to baseline values increased in rivaroxaban (p=0,01) and edoxaban (p=0,006) groups but there was no statistically significant change in apixaban (p=0,21) and control group (p=0,33). When INR and PT levels were compared , rivaroxaban (p=0,01; p=0,03) and edoxaban (p=0,03; p=0,004) showed a statistically significant increase in INR and PT levels correlated with anti factor Xa levels but apixaban (p=0,23; p=0,10) wasn't statistically significant. When aPTT values were compared, there was no statistically significant difference between the groups before and after contrast agent. CONCLUSION: The anticoagulant properties of rivaroxaban and edoxaban after contrast tended to increase significantly, whereas no statistically significant change was found in the anticoagulant properties of apixaban.