Çok bandlı ve geniş bandlı frekans seçici yüzey tasarımı
Multiband and wideband frequency selecti̇ve surface design
  1. Tez No: 601577
  2. Yazar: MEHMET YUSUF ÖZGÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. KEMAL DELİHACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frekans Seçici Yüzey (FSY), Çoklu Band, Tek Katman, Frequency selective surface (FSS), multiband, single layer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇOK BANDLI VE GENİŞ BANDLI FREKANS SEÇİCİ YÜZEY TASARIMI Mehmet Yusuf Özgüven Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kemal DELİHACIOĞLU Yıl: 2019, Sayfa: 61 Son yıllarda elektronik ve haberleşme üzerine çok fazla yenilik ve üretim durumu mevcuttur. Özellikle askeri haberleşmede olmak üzere sivil haberleşmede, gemilerde, antenlerde, son kullanıcı ürünü olan mikro dalga fırın gibi uygulama alanlara sahip kablosuz haberleşmede ve manyetik filtrelerde rol alan Frekans Seçici Yüzey (FSY) alanında önemli gelişmeler vardır. FSY son yıllarda farklı uygulamalar için araştırılır ve geliştirilir bir konu olmuştur. Bu çalışmada dielektrik tabaka üzerine yama şeklinde iletken levhalar yerleştirilerek kademeli olarak iki farklı tasarım serisi oluşturulmuştur. Birinci tasarım dizisi ile farklı band sınıflarında tek band, dual band ve tri-band band durdurucu filtre tasarımı yapılmıştır. İkinci tasarım serisi ile de hem çoklu band filtre özelliği gösterirken hem de genişband band durduran filtre özelliği gösteren FSY tasarımı yapılmıştır. İki serinin ortak yönü ise çok bandlı uygulamalarda kullanılabilmesi ve tek katman FSY yapısı ile herhangi bir aktif devre elemanı kullanmadan tasarlanmasıdır. Çalışılan ilk serinin birinci tasarım şekli üzerinden FSY için değişikliğe sebep olan parametreler incelenirken, her iki serininde TE ve TM Modunda iletim ve yansıma grafikleri, elektrik alan, manyetik alan, yüzey akım durumu ve absorber (emilim) grafikleri detaylı olarak incelenmiştir. Yapıların simülasyonu temeli sonlu elemanlar yöntemine dayanan birçok bileşen türü için güçlü bir simülasyon özelliği gösteren Computer Simulation Technology (CST) programı yardımıyla çözdürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis MULTIBAND AND WIDEBAND FREQUENCY SELECTİVE SURFACE DESIGN Mehmet Yusuf ÖZGÜVEN Kilis 7 Aralık Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical Electronic Engineering Supervisor: Prof. Dr.Kemal DELİHACIOĞLU Year: 2019, Page: 62 There have been many innovations and production situations in electronics and communication in recent years. Significant improvements have been made in the field of Frequency Selective Surface (FSS), which is particularly involved in military communications, civil communications, ships, antennas, wireless communications with applications such as the end-user microwave oven and magnetic filters. FSS has been a subject that is explored and developed for different applications in recent years. In this study, two different design series were gradually formed by placing patchy conductive plates on the dielectric layer. With the first design series, single band, dual band and tri-band band stopper filters are designed in different band classes. With the second design series, FSS design has been performed which shows both multi band filter feature and broadband band stop filter feature. The common feature of the two series is that they can be used in multi-band applications and designed without using any active circuit elements with single layer FSS structure. While the parameters causing change for FSS are examined in the first design of the first series studied, transmission and reflection graphs in TE and TM Mode, electric field, magnetic field, surface current state and absorber In the first design of the first series, the parameters causing the change for FSS were examined and the transmission and reflection graphs, electric field, magnetic field, surface current state and absorber graphs were examined in detail in TE and TM Mode. The simulation of structures is solved with the help of Computer Simulation Technology (CST) program which shows a strong simulation feature for many component types based on finite element method.