2018 okuryazarlık seferberliğine katılan kursiyerlerin kursa katılma nedenleri, karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri
Reasons for participating in the 2018 literacy mobilization course, the problems they face and their solutions
- Tez No: 601604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yetişkin Eğitimi, Okuryazarlık, 2018 Okuryazarlık Seferberliği, Adult Education, Literacy, 2018 Literacy Mobilization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı; 2018 yılında başlatılan okuryazarlık seferberliğine katılan kursiyerlerin, kursa katılma nedenlerini tespit etmek, kursta karşılaştıkları sorunları belirlemek ve bu sorunların çözümüne yönelik önerilerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma fenomonoloji (olgubilim) desenine dayalı nitel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili merkez ilçeleri olan Onikişubat ve Dulkadiroğlu'nda 2018 Okuryazarlık Seferberliği kapsamında farklı kademelerdeki okullarda ve Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslara katılan 15 kursiyer oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen ve iki bölümden oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmelerin neticesinde elde edilen verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Analizin sonucunda ulaşılan tema ve kodlar tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda kursiyerler örgün eğitime devam etmelerini engelleyen nedenleri çevresel, kişisel ve ailesel nedenler olarak belirtmiştir. Kursiyerler daha önceleri bir okuma yazma kursuna kişisel, ailesel ve diğer nedenlerden dolayı katılamadıklarını belirtmişlerdir. Araştırmada kursiyerlerin gündelik yaşamda okuma yazma bilmemekten dolayı resmi işlerde, sosyal hayatta, sağlık ve teknoloji alanlarında sorunlarla karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Kursiyerlerin kursa katılmalarına bireysel çabalarının yanı sıra medyanın ve yürütülen kampanya faaliyetlerinin etkisi olduğu araştırmanın başka bir sonucudur. Araştırmanın diğer bir sonucunda ise kursun kursiyerlerin hayatlarına kişisel, eğitimsel ve sosyal açıdan birçok katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this course is to determine the reasons for the participants of the Literacy Mobilization initiated in 2018, to identify the problems they face during the course and to reveal their suggestions for the solution of these problems. The study is a qualitative study based on phenomenology. The study group of the research consists of 15 trainees who participated in literacy courses voluntarily in the courses opened in the schools of 2017- -Structured Interview Form' which was developed by the researcher and composed of two parts was used in the collection of the research data. The data obtained from the interviews were analyzed through content analysis, and the themes and codes obtained as a result of this were tabulated and created. As a result of the research, the trainees stated the reasons that prevented them from continuing the formal education as environmental, personal and family reasons. Previously, it was concluded that trainees did not attend or attend a literacy course for personal, family and other reasons. It is concluded that trainees face problems in official affairs, social life, health and technology areas due to illiteracy in daily life and therefore, individual, media and campaign activities are otivated elements to participate in the course. As a result of the research, it was concluded that the course contributed a lot to the lives of trainees in terms of personal, educational and social aspects.