Acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri travma hastalarının incelenmesi
Evaluation of trauma patients aged 65 and over referring to the emergency department
  1. Tez No: 601616
  2. Yazar: FATMA MEMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İKİZCELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrik travma, sonlanım, Geriatric trauma, Outcome
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Travma sonrasında yaşlılarda görülen olumsuz sonuçlar, yaşlanmayla oluşan fizyolojik değişiklikler nedeniyle daha fazladır. Yaralı yaşlılara yönelik bakım, acil tıp uygulamasının büyük ve büyüyen bir bölümünü oluşturmaktadır. Biz bu çalışmada 65 yaş ve üzeri travma hastalarını inceleyerek; geriatrik travma hastalarının yönetimine katkı sağlamayı amaçladık. Yöntem: Bu retrospektif, kesitsel ve tanımlayıcı çalışmamız, 07/11/2018 tarih ve 88476 sayılı etik kurul onayı alındıktan sonra, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne 01.01.2017-31.12.2018 tarihleri arasında başvuran hastaları içermektedir. Travma yakınması ile başvuran 65 yaş ve üzeri hastaların, demografik bilgileri, maruz kaldıkları travma bölgesi, başvuru anındaki GKS değerleri, özgeçmişleri, başvuru anındaki vital bulguları, değerlendirilmesinde istenen tetkikler, konsültasyonları, acil serviste kalış süreleri, sonlandırılma şekilleri ve travma risk skorlama sistemleri incelendi. Bulgular: Geriatrik travma hastalarının tüm acil servis başvuruları içindeki sıklığı %1,75 olarak bulunmuştur. Başvuran hastaların %37,31'i erkek, %62,69'u kadındır. En sık başvuru nedeni düşme olarak bulunmuştur. Hastaları travma bölgelerine göre incelediğimizde en sık nedenin ekstremite travması olduğu görülmüştür. Travma bölge sayısı ile hasta yaşı arasında anlamlı düzeyde negatif korelasyon görülmüştür. En çok konsültasyon istenen bölüm ortopedi olarak bulunmuştur. Sonuç: Yaşlılar, artan sayıları, yaralanmaya yatkınlıkları ve travma bakımlarının önemli maliyeti nedeniyle, travma araştırması ve sağlık politikası incelemeleri için yeni bir odak noktası olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Negative outcomes are seen in the elderly after trauma are higher due to physiological changes caused by aging. Range of care for the elderly a large and growing part of the practice of emergency medicine. We are 65 years and older trauma patients in this study by examining; We aimed to contribute to the management of geriatric trauma patients. Method: This retrospective, cross-sectional, and the descriptive study included patients admitted to the Emergency Department of Istanbul University-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital between 01.01.2017-31.12.2018 after obtaining the approval of the ethics committee dated 07/11/2018 and numbered 88476. Demographic data, trauma area, GCS values at the time of presentation, vital signs at the time of admission, examinations, consultations, duration of stay in the emergency the department, termination patterns and trauma risk scoring systems were evaluated. Results: The incidence of geriatric trauma patients was 1.75%. 37.31% of the patients were male, and 62.69% were female. The most common reason for admission was found to fall. When we examine the patients according to the trauma regions, the most common cause was extremity trauma. There was a significant negative correlation between the number of trauma sites and patient age. The most requested consultation was found as orthopedics. Conclusion: The elder patients should be a new focus for trauma research and health policy reviews, due to their increasing numbers, susceptibility to injury, and the high cost of trauma care.