Kadına yönelik yakın partner/eş şiddeti ile yetişkin bağlanma stilleri ve travma sonrası stres belirtileri arasındaki ilişki
The relationship between close partner violence and posttraumatic stress disorder and adult attachment styles
- Tez No: 601641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BELMA GÖLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Travma Sonrası Stres, Bağlanma, Yakın Partner Şiddeti, YİYE-II, OEÖ, Violence Against Women, Posttraumatic Stress, Attachment, Close Partner Violence, ECR-II, IES-R
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma yakın partner ilişkilerinde şiddete maruz kalma yaşantılarının bireylerin yetişkinlik dönemi yakın (romantik) ilişkilerdeki bağlanma stilleri ve travma sonrası stres bozukluğu ile arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18-65 yaş aralığında romantik ilişkisi olan ve/veya geçmişinde romantik ilişki yaşamış 492 kadın oluşturmaktadır. Rastgele örneklem türünden yararlanılarak çevrimiçi olarak Türkiye'nin çeşitli illerinden katımcılara ulaşılmıştır. Veri toplama sürecinde katılımcılardan onam alınarak Demografik Bilgi formu, Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, Olayların Etkisi Ölçeği ve Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği kullanılmıştır. Yakın partner ilişkilerinde fiziksel, sözel ve cinsel şiddet puanları ile kaygılı bağlanma puanları ayrıca fiziksel, duygusal, ekonomik ve toplam şiddet puanları ile kaçınmacı bağlanma puanları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanarak hipotez desteklenmiştir. Ayrıca yakın partner ilişkilerinde fiziksel, sözel, cinsel ve toplam şiddet puanları ile OEÖ/yeniden yaşama, kaçınma, aşırı uyarılma ve toplam puan arasında anlamlı bir ilişki saptanarak araştırmanın diğer hipotezi de desteklenmiştir. ÇÇRTÖ duygusal, fiziksel, cinsel istismar alt ölçek puanları ile kaygılı bağlanma puanları ayrıca ÇÇRTÖ duygusal ihmal puanları ile kaçınmacı bağlanma alt ölçek puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Yakın partner ilişkilerinde maruz kalınan şiddetin alt boyutları ile, ÇÇRTÖ alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Yakın partner şiddetine maruz kalınan fiziksel ve duygusal şiddetin yaşa göre farklılaştığı, ayrıca yakın partner ilişkilerinde fiziksel, ekonomik ve toplam şiddet puanlarının eğitim düzeyine göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca Çocukluk Çağı Ruhsal Travma ölçeği, Olayların Etkisi Ölçeği ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri'nin Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği üzerindeki etkisine ilişkin aşamalı regresyon analiziyle incelenmiştir. Bu bulgular ışığında yakın partner şiddeti ile yetişkin bağlanma stilleri ve travma sonrası stres belirtileri arasındaki ilişki mevcut literatür ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between the experiences of exposure to violence in close partner relationships and the attachment styles and posttraumatic stress disorder in close (romantic) relationships in adulthood. The sample of the study consisted of 492 heterosexual women with a romantic relationship or experienced a romantic relationship in the past between ages of 18-65. Creating the sample random participants has attended online from various provinces in Turkey.An Informed Consent Form has been provided for the purpose of informing and attending to the participants' work. Demographic Information Form, Childhood Trauma Experiences Questionaire, Experiences in Close Relationships Inventory-II, Impact of Event Scale-R and Childhood Mental Trauma Scale were used in the data collection process. Physical, emotional, economic and total violence scores in close partner relationships were found to be correlated with avoidant attachment scores physical, verbal and sexual violence scores in close partner relationships were found to be correlated with anxious attachment scores. Also physical, verbal, sexual and total violence scoresin close partner relationships were found to be correlated with IES-R/ Intrusion, Avoidance, and Hyperarousal and total scores. According to results there was a significant relationship between CTQ emotional, physical, sexual abuse subscale scores and anxious attachment scores as well as CTQ emotional neglect scores and avoidant attachment subscale scores. There was a significant relationship between experiences of exposure to violence in close partner relationships subscales and CTQ subscales. It has been found that physical and emotional violence experienced by close partner violence differs according to age, and physical, economic and total violence scores in close partner relations differ according to education level. In these findings, relationships between close partner violence and adult attachment styles and posttraumatic stress disorder are compared with existed literature.