Postcolonial issues and literature: Najib Al-Kilani as an example
Postkolonyal sorunlar ve edebiyat: Najıb Al-Kılanı örnek olarak
- Tez No: 601752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN GÖRMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Post-colonialism, Colonialism, Orientalism, Novel, Najib Al-Kilani, Oppression, Freedom, Culture
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sömürgecilik sonrası teorisi nedir? Bu teorinin temel argümanları ve metodolojisi nedir? Önemli öncüler kimlerdir? Bunun teori ve uygulamadaki değerleri nelerdir? Dahası, tartışmanın ana noktaları nelerdir? Sömürgeciliğin, insanlar ve yaygın kültürleri arasındaki eşitsizlik politikasını ve farklılıkları vurgulamak için faydalı olduğu iddia edilir, peki ama nasıl? Geçtiğimiz yıllarda sömürge okumaları üzerine yapılan araştırmalar, siyasetten ekonomiye yaşamın diğer yönlerine kadar kapsamlı bir dizi kavramlar yelpazesi ile ilgili tartışmalı söylemin parçalanmasını amaçlayan en tartışmalı edebiyat teorilerinden ve eleştirilerinden bahseder; bu çalışmada sömürgeleştirilen ülkelerin edebiyatının tarihini, farklı yöntemlerle sömürgeleştirilenlerin görüşlerine göre incelemeye çalışmıştık. Zamanlamada biraz tuhaf bir tesadüf var. Daha önce sömürgeciliğin bir mobilizasyon amacını taşıdığı zaman, araştırmacılar en çok özgürlük faaliyetleri ve toplumların modernizasyonu ve ilerlemesi ihtimalinden etkileniyorlardi, ancak günümüzde bu konuda çok iyimser değiller. Bazı önemli yazarların romanlarında ve yazılarında gördüğümüz şey budur. Bütün bunların bu çalışmada açıklanması amaçlanmıştır. Etkili bir Arap-Afrikalı yazar olarak Necib Al-Kilani, sömürgecilik konusunu edebi sanatlara dayanan, ancak Batı dünyasına ruyasi dayanmayan çalışmalarda sunarak, Arap Afrika edebiyatı ortamının öncülerinden biriydi; sömürgeleştirilmiş toplumlarda batı sömürgeciliği hareketinin büyük etkilerini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, çağdaş Arap edebiyatının yolundaki katkılarına ışık tutmanin yanısıra; iki tane yazılmış ünlü romanlardan olan ve Arap dünyasında sömürge sonrası edebiyatı yansıtan Türkistan Geceleri ve Napolyon Al-Azhar'da romanlarına üzerine odaklanmıştır. Anahtar Kelimeler; Sömürgecilik sonrası, sömürgecilik, Oryantalizm, Roman, Najib Al-Kilani, Zulmün, özgürlük, kültür. Anahtar Kelimeler : Sömürge Sonrası, Sömürgecilik, Oryantalizm, Roman, Necib Al-Kilani, Seçim, Özgürlük, Kültür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT What is post-colonialism theory? What is the basis, and methodology of this theory? Who are the important pioneers? What values does this have theoretically and in the application? Moreover, what are the main points of argumentation? Colonialism has been argued to be further beneficial to highlight the politics of disparity and differences among human beings and their widespread cultures, but how? A considerable number of studies on colonial readings in the past years mention to one of the most controversial literary theories and criticisms which carry a comprehensive concept from politics to economy to all other aspects of life, and is a critical approach aims to dismantle the colonial discourse and trying to review the history of colonized countries literature, by different methodologies, in the views of the colonized. There is a bit odd coincidence on the timing: academic attention in colonialism ascended when great powers had already missed their worldwide validity and trust. Previously when colonialism was a purpose of mobilization, researchers and the elite were most fascinated by the freedom activities and the likelihood of modernization and advancement of the societies, but nowadays they are not so optimistic about that. That is seen in the novels and writings of some important authors. Najib Al-Kilani as an effective Arab-African writer, in respect of presenting the subject of colonialism in the studies depending on literary art, but not based on the Western world views, was one of the pioneers in Arab African literature medium, and he could reveal the great effects for western colonialism movement in the societies that have been colonized. This study sheds light on his contributions in the pathways of contemporary Arabic literature, focusing on two of his famous novels Turkistan Nights and Napoleon in Al-Azhar which represent his prominent writing style and reflect post-colonial literature in the Arab world.