Oğuz Atay'ın öyküleri üzerine tematik bir inceleme
A thematic study on the storytelling of Oguz Atay
- Tez No: 601765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oğuz Atay, Yabancılaşma, Normaldışılık, Korkuyu Beklerken, Tematik İnceleme, Oğuz Atay, Alienation, Normalization, Korkuyu Beklerken, Thematic Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Onar, Zeynep,“Oğuz Atay'ın Öyküleri Üzerine Tematik Bir İnceleme”, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2019. Oğuz Atay, kısa ömrüne sığdırdığı eserleriyle Türk edebiyatında önemli bir yer edinmiş yazarlardan biridir. 1970 yılından sonra kaleme aldığı eserlerle ilk zamanlar eleştirilere maruz kalsa da geçen zaman eserlerinin anlaşılmasını sağlamış ve adından hayranlıkla söz edilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada Oğuz Atay'ın öyküleri, yabancılaşma, intihar ve ölüm, modernite ve çağ eleştirisi, normaldışılık temaları altında incelenmiştir. Oğuz Atay, bireylerin daha çok iç yaşantılarını sunduğu öykülerinde postmodernizm ilk örneklerini vermiştir. Yaptığımız çalışmada Oğuz Atay'ın öyküleri tematik olarak incelenmiş ve böylece öykülerindeki önemli noktalar aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Onar, Zeynep“A Thematic Study on the Storytelling of Oguz Atay”, Masters Thesis, Kırıkkale, 2019. Oğuz Atay is preciously author who have been important place in Turkish literatüre with works that he had fitted into his short life. Even if he was initially criticized with penned works after 1970, elapsed time have provided to be understood of his works and his name was begun to be mentioned with admiration. Stories of Oğuz Atay was examined in this stduy under themes which are suicide-dead, modernization, critique and out of ordinary. Oğuz Atay had gave the first examples of postmodernism in his stories of Oğuz Atay was examined as tematically and thus important point of his stories was tried to clarify.