Eṣ-Şamtu ve'ṣ-Saẖabu romanının sosyal ve edebî yönden tahlili
Mohamed, Nuha, 'eṣ-ṣamtu ve'ṣ- Saẖabu social and literary analysis of the novel
- Tez No: 601846
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ÇİNKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Roman, Suriye edebiyatı, çeviribilim, sosyal değişim, Literature, translation studies, social change
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Mohamed, Nuha,“eṣ-Ṣamtu ve'ṣ-Ṣaẖabu Romanının Sosyal ve Edebî Yönden Tahlili”, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2019. Edebî eserler yapıları gereği -olay örgüsü- şeklinde sistematik bir metinsel yapıyı gerekli kılmaktadır. Kurgusal (hayalî) olan ile olgusal (gerçek) olan olaylar birbirlerinden farklı yanlara sahiptir. Tarihsel ve biyografik olayların inşasında, kurmaca olaylar için geçerli olmayan bir yapı söz konusudur. Tezimizin temel eksenini oluşturan eṣ-Ṣamtu ve'ṣ-Ṣaẖabu romanı, tarihsel bir roman olarak hayal ve gerçek arasında konumlandırılmıştır. Suriyeli romancı ve yazar Nihâd Sîrîs'in 2004 yılında Lübnan Edebiyat Yayınevinden yayımlanmış olan bu edebî eser, Beşşâr Esed'in babasının halefi olarak iktidara geldikten sonra Suriye'deki siyasi ve sosyal atmosferi konu edinmektedir. Romanda tarihsel bazı olaylara yer verilmezken bazı önemli görülen olaylar ise bir kurmaca çerçevesinde ön plana çıkarılmaktadır. Bu, bir edebî ürünün gerçeği sadece yansıtmaması, aynı zamanda onu“yeni bir biçimle”şekillendirmesi ilkesinden kaynaklanmaktadır. Bu itibarla bu tarihsel roman anlatım ve içerikten oluşan bir metinsel yapı olarak gerçek ve kurgu arasında ortaya konmaktadır. Tezimizde eṣ-Ṣamtu ve'ṣ-Ṣaẖabu romanı, -neoliberalizm ve postmodernizmin arakesitinde- yeniden şekillenmekte olan Orta Doğu'daki ve özelde Suriye'deki sosyal hayatın edebî ve sosyolojik bir bakış açısıyla analizi konusunda örnek bir metin olarak değerlendirilecektir. Bu çerçevede roman Suriye'deki diktatörlüğün nasıl başladığını ve giderek sosyal baskının hangi dereceye ulaştığını anlatmaktadır. Bu nedenle roman Suriye'de ve bölgede yaşanan olayları anlamak ve bu olaylara ışık tutmak için eksen bir metin olarak seçilmiştir. eṣ-Ṣamtu ve'ṣ-Ṣaẖabu romanının edebî bakımdan da ele alındığı bu çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde roman şekil ve içerik bakımından incelenmiştir. İkinci bölümde romanın kullandığı edebî üslûp ve sosyal tema ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise özgün şekli Arapça olan romanın Türkçeye çevrilmiş hâli verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mohamed, Nuha,“eṣ-Ṣamtu ve'ṣ- Ṣaẖabu Social and Literary Analysis of the Novel”Master Thesis, Kirikkale, 2019. Literary works, due to their structure, require a more systematic text structure in the form of a storyline. Fictional (imaginary) ones and factual (real) ones have different aspects. The construction of historical or biographic events entail a structure that is not valid for fictitious events. The novel 'eṣ-Ṣamtu ve'ṣ- Ṣaẖabu', which constitutes the principal axis of our thesis, is placed in between imagination and reality as a historical novel. Syrian novelist and author Nihat Serees' work, published in 2004 by Lebanon Literature Publishing House, focuses on the political and social atmosphere in Syria after Bashar al-Assad succeeded his father as president. The novel highlights some significant events via a fictitious narrative while leaving out certain historical events, which stems from the principle that a literary work not only reflects the truth but also“reshapes”it into a new form. Therefore, this historical novel is placed in between fiction and reality as a text structure, comprised of narrative and content. In our thesis, the novel 'Samet ve Sahap' will be examined as an exemplary text on analyzing the social life in a reshaping Middle East, particularly in Syria at the intersection of neo-liberalism and post-modernism from a literary and sociological perspective. In this context, the novel tells how the dictatorship in Syria started and the extent of social pressure. Therefore, the novel is chosen as a pivotal text in order to understand the incidents taking place in Syria and the region, and to shed light on them. The thesis, which will literally examine the novel 'Samet ve Sahap', is planned to have 3 chapters. In the first chapter, the format and content of the novel will be examined. In the second chapter, will focus on the literary style and social theme of the novel. The third chapter the novel, originally in Arabic, will be translated to Turkish.