Şanlıurfa (Merkez) ili halk hekimliği araştırması
Şanlıurfa (Central) city folk medicine research
  1. Tez No: 601938
  2. Yazar: MEHMET DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa halk kültürü, halk hekimliği, hastalık, sağaltma, Şanlıurfa folk culture, folk medicine, illness, healing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Sağlık, canlıların sahip olduğu en büyük hazinedir. Bu nedenle insanoğlu sağlığını korumak için hastalıklara karşı, yüzyıllardan beri çözüm arayışı içinde olmuştur. Bireyin hastalıkları tedavi ederken elde ettiği tecrübeler sayesinde toplumun“halk hekimliği”olarak adlandırdığı kültürel yapı ortaya çıkmıştır. Tezimizin konusunu oluşturan Şanlıurfa (Merkez) ili halk hekimliği; inanma ve geleneksel tedavi pratiklerinin yörede en yaygın olanlarını içermektedir. Çalışmanın birinci bölümü; Şanlıurfa'nın tarihi, coğrafi, beşeri, turistik ve ekonomik yapısı ile halk hekimliği hakkında yapılan çalışmalardan oluşmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde halk hekimliği ve genel kavramlar ile ilgili olarak halk hekimliğinin tanımı, tarihi, toplum içindeki yeri, Türklerde halk hekimliği, Anadolu ve Şanlıurfa'daki halk hekimliğinin yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca halk hekimliği ile ilgili genel kavramlar da bu bölümde açıklanmıştır. Tedavi yöntemleri başlığı altında incelediğimiz üçüncü bölümde ise büyü niteliği taşıyan tedavi yöntemleri, hem büyü hem gerçekçi nitelik taşıyan tedavi yöntemleri ve tamamen gerçekçi nitelik taşıyan tedavi yöntemleri ele alınmıştır. Tezimizin dördüncü bölümünde Şanlıurfa'daki halk hekimliği uygulamaları kapsamlı bir şekilde ele alınarak yöredeki hastalıklar için başvurulan tedavi yöntemleri tespit edilmiştir. Beşinci bölümde ise yöredeki ocaklara yer verildikten sonra çalışmanın değerlendirme ve sonuç kısmına görüşme yaptığımız kaynak kişilerin listesine, kaynakçaya, fotoğraflara ve ekler bölümüne yer verilmiştir
Özet (Çeviri)
Health is the greatest treasure of living things. Therefore, human beings have been searching for solutions against disease for centruis to protect their health. Thans to the individual's experiences in treating disease, the cultural structure that the society calls“folk medicine”has emerged. The subject of we thesis refers to the folk medicine of Şanlıurfa (Central); the most common beliefs and traditional treatment practices in the surrounding. In the second part of the study, the definition of folk medicine, its history, its place in society, folk medicine in Turks, folk medicine in Anatolia and Şanlıurfa are tried to be determined. In addition, general concepts related to folk medicine are explained in this section. In the third section, which is examined under the title of treatment methods, the treatment methods that have the quality of magic, the treatment methods that have both magic and realistic quality and the treatment methods which have a totally realistic nature are discussed. In the fourth part of our thesis, folk medicine practices in Şanlıurfa are discussed in detail and the treatment methods applied for local diseases are determined. In the fifth section, after sacred healing centers in the region are mentioned, the list of the source persons interviewed, bibliography, photographs and annexes are included in the discussion and conclusion parts of the study.