Self-discovery through rebellion in A Doll's House, The Awakening and The Yellow Wallpaper
A Doll's House, The Awakening ve The Yellow Wallpaper'daki başkaldırı ile kendini keşfetme
  1. Tez No: 601973
  2. Yazar: BURCU ERDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE SABANCI UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kate Chopin, Henrik Ibsen, The Awakening, A Doll's House, Charlotte Gilman Perkins, The Yellow Wallpaper, Feminizm, Viktorya dönemi kadını, Yeni kadın, Ataerkil, Başkaldırı, Kate Chopin, Henrik Ibsen, The Awakening, A Doll's House, Charlotte Gilman Perkins, The Yellow Wallpaper, Feminism, Victorian woman, New woman, Patriarchy, Rebellion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma Henrik Ibsen'in A Doll's House, Kate Chopin'in The Awakening ve Charlotte Perkins Gilman'ın The Yellow Wallpaper'ında geçen üç kahramanı inceliyor. Bu çalışmanın amacı, özellikleri bakımından 19. yy da aykırı olan üç kahramana odaklanmaktır. Bu makale, kahramanların topluma karşı çıkmalarını iletmenin bir yolu olarak terkediş, intihar ve deliliğin tasvirini inceleyecektir. Bu tez, kadın kahramanların ayrılıklarının, kadınların sessizliğinden kaynaklanan bir eylem dili yarattığını savunur. Karakterlerin yaşamları yaşadıkları toplumlarla büyük benzerlikler göstermektedir. Ayrıca, içinde yaşadıkları toplumlardaki kadınların konumu eleştirel bir şekilde değerlendirilmektedir. Üç romanın kahramanları, kadın kimliklerini kazanmak için birçok çatışma ve zorluklarla başa çıkmayı başarırlar. Mücadelelerinin bir sonucu olarak, baskıcı kurallara, erkek egemen toplumun yapısına ve aşağı cinsiyet olarak kabul etmekten ziyade toplumda bağımsız ve özgür seçimler yapabilirler. Üç kahramanı karşılaştırmak için, Gilbert ve Gubar'ın Madwoman in the Attic ve Hélène Cixous'nun The Laugh of the Medusa eserleri kullanılacaktır. Üç kahramanları bu yaklaşımlarla incelemek, üç kahramanın kadın modelini yeniden yarattığı, toplum normlarına karşı isyan ettiği ve zaman içindeki kadınların boyun eğen rolünü reddettiği fikrini kanıtlıyor. Aynı zamanda, bu yaklaşımlar edebi metinlerdeki kadın karakterlerin“melek”veya“canavar”dan isyankar kadın gibi diğer farklı türlere değişiminin incelenmesine yardımcı olacaktır. Bu çalışma kahramanların geleneklere başkaldırmak için kullandığı üç unsuru işler: terkediş, intihar ve delilik. Kahramanlar bu isyankar hareketlerle itaatsizlik ve muhalefet göstermekte başarılı olmuşlardır. Yazarlar, romanlarında yaşadıkları dönemlerde hiç kimsenin konuşamayacağı konularla uğraşarak kendi çağlarının ötesine geçmeyi başarır. Bu çalışma, toplumun kendileri üzerindeki etkisini ortaya çıkarmanın yanı sıra feminist bir yaklaşım kullanan yazarlar tarafından oluşturulan karakterlerin benzersiz gelişme ve aydınlanma sürecini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu makale üç kahraman arasında ayrıntılı bir karşılaştırma sunmakta ve 19. yüzyılın klişeleşmiş kadın karakterlerine örnek olmadıklarını, topluma başkaldırdıklarını kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the protagonists of three literary texts: Henrik Ibsen's A Doll's House, Kate Chopin's The Awakening and Charlotte Perkins Gilman's The Yellow Wallpaper. The aim of this study is to focus on three heroines in terms of their characteristics that are unusual in 19th century and analyse their break outs. This paper will examine the depiction of leaving, suicide and madness as ways to convey the protagonists' opposition to society. My argument shows that female protagonists' break outs have created a language of actions from women's silence. The characters' lives show big similarities with the societies they live in. In addition, the position of women in the societies they lived in is being critically evaluated. The protagonists of the three novels manage to cope with lots of conflicts and hardships in order to gain their female identity. As a result of their struggle, they are able to make independent and free choices in society rather than submitting to oppressive rules, the structure of a male dominant society and accepting to be the inferior gender. In order to compare three heroines, I will use Gilbert and Gubar's The Madwoman in the Attic and Hélène Cixous' The Laugh of the Medusa. Examining three protagonists through these approaches proves the idea that three protagonists recreate the woman model, rebel against the norms of society and rejecting the submissive role of women in their time. Additionally, these approaches will help to examine the change of woman characters in literary texts from“angel”or“monster”to other different types such as rebellious woman. This study will focus on the three ways: leaving, suicide and madness as their break outs to rebel against the conventions. Through these rebellious acts, they have been successful to display disobedience and opposition. The authors succeed in going beyond their own age through dealing with the issues in their novels that nobody could even dare to talk about during the periods they lived in. This study reveals the unique development and enlightenment process of the characters that were created by authors employing a feminist approach as well as revealing the impact of society on them. In conclusion, this paper presents a detailed comparison between three heroines and proves that they are not examples of stereotypical women characters of the 19th century because of the ways they show their opposition to society.