Adana ilindeki çocuklarda vitamin, mineral ve destekleyici ürün kullanımı
Use of vitamins, minerals and supporting products in children in Adana province
- Tez No: 602009
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN EVLİYAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Demir, D vitamini, destekleyici ürün, Iron, D vitamin, supporting products
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Adana ilindeki çocuklarda vitamin, mineral ve destekleyici ürün kullanım sıklığını, yöntemlerini ve ailelerin bu konudaki bilgi düzeylerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Adana ilinde 3 grupta (Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Seyhan, Sarıçam, Çukurova ilçelerindeki bazı Aile Sağlığı Merkezlerinde) yüz yüze görüşmelerle 5 yaş altında çocuğu olan toplam 300 ebeveyne yüz yüze görüşme tekniği ile daha önceden belirlediğimiz soruları yönelttik. Her 3 grupta demir, D vitamini ve destekleyici ürün kullanımlarına dair ailelerin demografik verileri, bilgi düzeyleri, kullanım şekilleri, maliyet miktarı, bu ürünlerle yarar ve/veya zarar görme oranlarını değerlendirdik. Verilerin toplanması, 5 yaşından küçük çocuğu olan ailelerin polikliniğe başvuruları sırasında gerçekleştirildi. Anketler daha sonra kayıt altına alınarak istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan toplam 300 çocuğun 190'ı (%63.3) sağlıklı olup, 110'u (%36,7) akut bir hastalık nedeni ile başvurmuştu. Anketimize katılan annelerin eğitim düzeyleri incelendiğinde 96'sı (%32) üniversite mezunu idi. Gruplar arasında demografik değişkenler açısından istatistik anlamlı farklılık saptanmadı. Demir ilacı doğru kullanım oranı %60,7 bulundu. Bu sonuç Grup 1 (Üniversite Hastanesi'de) daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. D vitamini doğru kullanım oranlarına bakıldığında; %83,3 olarak bulundu. En fazla kullanılan destekleyici ürün %12,5 oranında multivitamin olmasına rağmen, bitkisel destek ürünleri toplamı %24 olarak bulundu. Her 3 grup arasında destekleyici ürün kullanımı için istatistiksel bir fark saptanmadı. Destekleyici ürün/ürünlere harcanan maliyet ile gelir arasındaki ilişki incelendiğinde istatistik olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç: Çocuk yaş grubunda demir ve D vitamini desteğinin doğru zamanda yapılması; ileride doğabilecek hastalıkları önlemenin maliyet etkin yöntemlerinden biridir Çalışmamızda Adana ilinde demir ve D vitamininin doğru kullanım oranlarının (%60,7 ,%83,3) yüksek olduğu bulundu. Ailelerin bu konudaki önerileri yüksek oranda hekimlerden öğrendikleri saptandı. Türkiye'de çocuklarda destekleyici ürün kullanımı hakkında yeterli veri bulunmamaktadır. Çalışmamızda demir, D vitamini ve besin dışında %49 oranında destekleyici ürün kullanıldığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the frequency, methods and families' knowledge about vitamins, minerals and supplementary products in children in Adana. Materials and Methods: In this study, In the 3 groups in Adana (Çukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital, Adana City Education and Research Hospital, and some Family Health Centers in Seyhan, Sarıçam, Çukurova districts), we have previously identified questions to 300 parents who have children under 5 years of age with face-to-face interview technique. In each of the 3 groups, we evaluated the demographic data, knowledge levels, usage patterns, cost amount, benefit and / or harm rates of families with regard to the use of iron, vitamin D and supplementary products. Data collection it was carried out at the time of admission to the outpatient clinic of families with children under 5 years of age. Surveys were then recorded and statistical analysis was performed. Results: Of the 300 children included in the study, 190 (63.3%) were healthy and 110 (36.7%) presented with an acute illness. When the educational level of the mothers who participated in our survey were examined, 96 (32%) were university graduates. There was no statistically significant difference between the groups in terms of demographic variables. Correct usage rate of iron drug was 60.7%. Although this result was higher in Group 1 (University Hospital), there was no statistically significant difference. When the correct usage rates of vitamin D are considered; It was found to be 83.3%. Although the most commonly used supportive product was multivitamin (12.5%), the total of herbal supplement products was found to be 24%. There was no statistical difference between the 3 groups for the use of supportive products. When the relationship between the cost spent on the supporting product(s) and income was examined, no statistically significant relationship was found. Conclusion: Iron and vitamin D supplementation in the pediatric age group should be provided at the right time is one of the cost effective methods of preventing future diseases. In our study, the correct usage rates of iron and vitamin D (60.7%, 83.3%) were found to be high in Adana. It was found out that the families learned the recommendations from physicians at a high rate. children are no adequate data on the use of supplements in Turkey. In our study, it was found that 49% of supplementary products were used in addition to iron, vitamin D and nutrients.