Diyabetik ayak nedeniyle debridman uygulanan hastalarda kullanılan klorheksidin solüsyonunun miroorganizma üremesi üzerine etkisi
The effect of chlorhexidine solution used on pre-treatment on patients with diabetic foot after debridance
- Tez No: 602043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM NİHAL ÇÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak, Preoparetif cilt hazırlığı, Enfeksiyon, Mikroorganizma, Hemşirelik, Diabetic foot, Preoparetive skin preparation, Infection, Microorganism, Nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırma, diyabetik ayak nedeniyle debridman uygulanan hastalarda işlem öncesi kullanılan klorheksidin solüsyonunun işlem sonrası yara yeri enfeksiyonu gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmış randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Çalışma müdahale grubunda 30, kontrol grubunda 30 olmak üzere toplam 60 hasta ile tamamlanmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından hasta tanıtım formu ve enfeksiyon takip formu kullanılarak toplanmıştır. Müdahale grubundaki hastalara debridman öncesi rutin uygulanan povidon iyotlu cerrahi bölge temizliğine ek olarak %0.05'lik klorheksidin solüsyonuyla yıkama yapılmıştır. Debridman sonrasında da tekrar klorheksidinle temizleme işlemi yapılarak pansuman kapatılmıştır. Her iki grupta pansuman 24 saat sonra araştırmacı tarafından açılmış yara SF ile yıkanmış ve doku kültürü örneği alınmıştır. Çalışmada derin doku kültürü küretaj yardımıyla alınmış, debridman öncesi ve sonrası bakteriler karşılaştırılmıştır. Çalışmaya başlamadan önce etik kurul onayı ile bireylerden yazılı bilgilendirilmiş olur alınmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi ve t testi kullanılmıştır. Müdahale ve kontrol grubundaki hastaların tanıtıcı özellikler ve diyabete ilişkin bazı özellikler bakımından benzer olduğu görülmüştür. Müdahale ve kontrol grubunda debridman öncesi mikroorganizma varlığı açısından fark bulunmazken, debridman sonrası müdahale grubunda daha az sayıda mikroorganizma ürediği tespit edilmiştir. Müdahale grubunda debridman öncesi ve sonrası bakteri üreme ortalaması sırasıyla 1.66±0.60 ve 0.60±0.67 olarak saptanmıştır. Kontrol grubunda debridman öncesi ve sonrası bakteri üreme ortalaması ise sırasıyla 1.06±0.58 ve 1.10±0.75 olarak tespit edilmiştir. Araştıma bulgularımıza dayanarak, diyabetik ayağı olan bireylerde debridman öncesi uygulanan klorheksidin solüsyonunun debridman sonrası mikroorganizma sayısını azaltmada etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The study is a randomized controlled experimental study to determine the effect of pre-procedure chlorhexidine solution on the development of post-procedure wound infection in patients undergoing debridement for diabetic foot. The study has been conducted with a total of 60 patients, 30 in the intervention group and 30 in the control group. Data were collected by the researcher using Patient Identification Form and Infection Tracking Form. In addition to ensure povidone iodine surgical site cleaning, routine washing was performed with 4% chlorhexidine solution before debridement for the patients in the intervention group. After debridement, the dressing was closed again by chlorhexidine cleaning. In both groups, after 24 hours of dressing, tissue culture sample was taken after washing with SF opened by the researcher. Deep tissue culture was obtained by curettage and the bacteria before and after debridement were compared. Written informed consent was obtained from the individuals with the approval of the ethics committee. Descriptive statistics, chi-square test and t test were used in statistical analysis of data. The patients in the intervention and control groups were similar in terms of descriptive characteristics and some features related to diabetes. There was no difference in the presence of microorganisms in the intervention and control groups before the debridement, but less microorganisms were found in the intervention group after the debridement. The mean bacterial growth before and after debridement was 1.66 ± 0.60 and 0.60 ± 0.67, respectively. The mean bacterial growth before and after debridement in the control group was 1.06 ± 0.58 and 1.10 ± 0.75, respectively. Based on our research findings, we can say that chlorhexidine solution applied before debridement is effective in reducing the number of microorganisms after debridement in patients with diabetic foot.