Türkiye'deki bankacılık sektörünün yapılanması ve risk yönetimi
Structuring of banking sector and risk management in Turkey
  1. Tez No: 602044
  2. Yazar: GÖKÇEN GENCER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAT KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Risk Yönetimi, Bankacılık, Risk, Banking Risk Management, Banking, Risk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bankalar; yaşadığımız yüzyıl içerisinde fon arz edenlerle fon talep edenleri bir araya getiren önemli finansal kuruluşlar arasında yer almaktadır. Globalleşmenin artmasıyla gelişmekte olan ülkelerin ekonomik istikrarlarını sürdürmeleri oldukça zorlaşmıştır. Bu bağlamda başta ülkenin üretken kapasitesini artıran, ekonomik büyüme ve kalkınmada rol oynayan bankaların yapısı gerçekleştirilen reformlarla sağlamlaştırılmaya çalışmıştır. Bu reformların yanında ele alınması gereken hususlardan birisi de bankacılık riski ve yönetimi kavramıdır. Dünyanın gelişen ekonomilerinde yaşanan finansal istikrarsızlıklar, sınırsız sermaye hareketliliği çerçevesinde ele alındığında risk yönetimine duyulan ihtiyacı da gözler önüne sermiştir. Bu durum tüm dünyada uluslararası alanda kabul görmüş uzlaşıları ortaya çıkarmıştır. Ortak düzenlemelere yer verip riski en aza indirgeyen bu uzlaşılar Basel Komitesinin oluşmasında da etkin bir rol oynamıştır. Bankacılıkta riskin ölçümü ve yönetimi, doğru tutulan muhasebe kayıtlarına yönelik analizlerle sağlanmaktadır. Tutulan muhasebe kayıtlarının ortak hesaplama sistemleri sayesinde güvenirliliği de artmıştır. Muhasebe bilgi sisteminin gelişmesi sonucunda manipülatif raporların da önüne geçilmiş bankalar tarafından yayınlanan raporların kontrolü de etkin bir hale getirilmiştir. Bankacılıkta risk ve yönetimine yönelik olan bu çalışma, ortak uzlaşılara yer vererek güçlü finansal yapıların oluşturulması amacını taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The banks are among of today's most important financial institutions that brings together who demand funds and supply funds. With the increase in globalization, it has become very difficult for the developing countries to maintain their economic stability. Increase the productive capacity of the country especially in this context, the structure of banks that play a role in economic growth and development has worked to consolidate with the reforms. One of the issues to be addressed alongside these reforms is the concept of banking risk and management. Financial instability in the developing economies of the world shows the need for risk management when considered within the framework of unlimited capital mobility. This situation has created internationally accepted compromises all over the world. This compromises, which minimize risks and include common arrangements, have played an active role in the formation of Basel committee. The measurement and management of risk in banking is provided by analysis of accurate accounting records. The reliability of the accounting records has been increased through common calculation systems. As a result of the development of accounting information system, manipulative reports were prevented and the control of reports published by banks became effective. This study focuses on risk and management in banking and aims to create strong financial structures by incorporating common consensus.