Amerikan istihbaratının tarihsel gelişim süreci ve Amerikan istihbarat topluluğu modeli
Historical development process of American intelligence and American intelligence community
- Tez No: 602042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL YAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, İstihbarat, İstihbarat Tarihi, ABD İstihbarat Topluluğu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstihbarat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İstihbarat olgusu insanlık tarihi kadar eski bir kavram olsa da güncel anlamını çok farklı aşamalardan geçerek kazanmış bir terimdir. Özellikle son yüzyılda yaşanan teknolojik ve bilimsel ilerlemelerin bunda büyük bir payı bulunmaktadır. Geleneksel olarak insana dayalı istihbarat faaliyetleri önemini korusa da, açık kaynaklarda sürekli artmakta olan büyük çapta verileri analiz etmek önem kazanmıştır. Ancak ulaşılan kabiliyet ve imkanlar göz kamaştırıcı olsa da her zaman istenen sonuç alınamayabilmektedir. Bu anlamda dünyanın en önemli istihbarat kuruluşlarına sahip olan devletlerden biri olan Amerika Birleşik Devletleri, 11 Eylül saldırıları ile tarihteki en büyük başarısızlık örneklerinden birinin temsilcisi olmuştur. Tarihteki diğer örneklerde olduğu gibi bu başarısızlığı da birtakım kurumsal yeniden yapılanmalar izlemiştir. İstihbarat alanında ortaya konulan bu yenilikler her zaman olduğu gibi güvenlik ve özgürlük arasında yaşanan tartışmaları yeniden alevlendirmiştir. Bu çalışmada ABD İstihbarat Topluluğu'nun geçirdiği evreler detaylı bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır. Günümüzdeki haliyle bu kurumlar ele alınarak aralarındaki koordinasyon ve görev dağılımının nasıl olduğu ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the concept of intelligence is as old as human history, it is a term that has gained its current meaning through many different stages. Especially the technological and scientific developments in the last century have a big share in this. Though traditional human-based activities have presurved it importance, continuously increasing large-scale data analysis in open sources have gained importance. However, although the capabilities and opportunities achieved are dazzling, the desired results may not always be achieved. In this sense, the USA, which has one of the most important intelligence agencies of the world, has been the representative of one of the biggest failures in history with the attacks of September 11th. As in the other examples in history, this failure was followed by some institutional reorganisations. These innovations in the field of intelligence have re-ignited the debates between security and freedom as always. In this study, the phases of the U.S. Intelligence Community have been studied in detail. These institutions are analyzed in detail and the coordination and task distribution among them is examined in detail. KeyWords:Security, Intelligence, Intelligence History, U.S. Intelligence Community, IC.