Hatay'ın Türkiye'ye katılımının irredentizm çerçevesinde değerlendirilmesi
The evaluation of Hatay's annexation to Turkey within the frame of irredentism
  1. Tez No: 602058
  2. Yazar: MEHMET ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAT KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sancak, Antakya, İskenderun, Hatay, İrredentizm, İskenderun Sancağı, Hatay Devleti, İltihak, İlhak, Sanjak, Antakya, İskenderun, Hatay, İrredentism, Sanjak of İskenderun, Sanjak of Alexandretta, State of Hatay, Accession, Annexation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı Hatay'ın anavatana katılım sürecinin irredentizm kavramı çerçevesinde incelenmesidir. Bu kapsamda çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde irredentizmin kavramsal çerçevesi Hatay konusuna yer verilerek anlatılmıştır. Bu kapsamda Türkiye'nin Sancak Bölgesi'ne yönelik uygulamış olduğu politikalar irredentizm ekseninde değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Hatay Meselesi tarihsel olarak incelenmiş ve Fransa'nın mandaterliğinden Hatay'ın Türkiye'ye katılmasına kadar olan süreç değerlendirilmiştir. Bu çerçevede akraba topluluk olarak nitelendirilen“Sancak Türkleri”ile akraba devlet olarak yer alan“Türkiye”arasındaki etkileşim ve politik birliktelik irdelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Sancak Bölgesi'ndeki demografik yapıya yer verilmiştir. Ayrıca resmî belgeler değerlendirilerek Türkiye ve Hatay arasındaki irredentist yaklaşımlar incelenmiştir. Bununla birlikte dış basında yer alıp resmî belgelerde yer verilmiş olan yazılar incelenerek Türkiye'nin Hatay politikasına yönelik tepkiler değerlendirilebilmiştir. Böylece izlenen irredentist politikalara yönelik uluslararası ortamın tepkisi de öğrenilebilmiştir. Hatay'ın Türkiye'ye iltihak olmasına kadar geçen süreçte izlenmiş olan politikalar ve etkileşimler incelenirken irredentizm kavramı ekseninde değerlendirmeler ile durum analizi yapılmıştır. Bu kapsamda yazılmış ve Hatay'ın Türkiye'ye katılımını irredentizm kavramı ile inceleyen ilk ve tek eser olması bakımından yapılan bu çalışma önemlidir.
Özet (Çeviri)
Öztürk, Mehmet, ''The Evaluation of Hatay's Annexation to Turkey Within The Frame of Irredentism'', Master's Thesis, Kırıkkale, 2019. The aim of this study is to examine the process of Hatay's homeland participation within the framework of irredentism. In this context, the study consists of three parts. In the first part of the study, the concept of irredentism is explained with the topic of Hatay. In this context, the policies implemented to Turkey's Sanjak region were evaluated. In the second part of the study, Hatay issue was examined historically, and the process was evaluated from France's mandatory till Hatay's to Turkey participation. In this context, the interaction and political unity between ''Sanjak Turks'' described as a relative community, and ''Turkey'' located as a relative state was scrutinized. In the third part of the study, the demographic structure in Sanjak region is given. Also irredentist approaches between Turkey and Hatay were examined by evaluated official documents. However, the reactions to Turkey's Hatay policy were evaluabled by examining articles placed in the external media. Thus, the reaction of the international environment towards the pursued irredentist policies was also learned. While the implemented policies and interactions were examining in the process of joining Hatay to Turkey, situation analysis were made by the evaluations within the framework of irredentism. Within this scope, this study is very important in terms of being the first and only study examined Hatay's to Turkey participation in the concept of irredentism.