Geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin sosyal uyumunda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri: Kamu ve sivil toplum kuruluşları
Problems encountered in the social cooperation of Syrians under temporary protection and solution suggestions: Public and non-society organizations
- Tez No: 891580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Demography, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hatay, Göç, Uyum, Sivil Toplum, Kamu, Hatay, Migration, Harmonization, Civil Society, Public
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
2011 yılının Nisan ayında Suriye'de başlayan iç savaş sonrası farklı sebeplerle Türkiye'ye Suriye'den kitlesel olarak gelen göç dalgasına en fazla ev sahipliği yapan ülkeler arasında Türkiye'nin de yer aldığı bilinmektedir. Suriye uyruklu yabancıların Türkiye'de yaşamlarını sürdürmeyi ve ülkelerine geri dönmek istemediklerini yapılan araştırmalar göstermektedir. Özellikle yabancıların topluma uyum sürecinde Kamu Kurumlarına ve Sivil Toplum Kuruluşlarına önemli rol ve sorumluluklar düşmektedir. Bu noktada yabancıların toplumsal uyumu için yapılan çalışmalarda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerini ortaya koymak adına, Hatay'da sığınmacılara hizmet veren çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında çalışan 6 Proje çalışanı ve Hatay İl Göç İdaresi'nde çalışan dört proje çalışanı ile toplamda 10 katılımcının görüşlerine yer verilmiştir. Katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler“Nitel analiz tekniklerinden biri olan İçerik analizi”aracılığıyla görüntü bilimi yaklaşımıyla analiz edilmiştir. Görüşme analizleri sonucunda, insanların bir arada yaşayabilmelerini sağlayan sosyal uyum ve toplumsal bilincin son derece önem arz ettiği belirlenmiştir. Göç ve Uyum alanında görev üstlenen kurumların ortak bir söylem geliştirilmesi, gerektiği önerisi getirmektedir.
Özet (Çeviri)
2011 After the civil war broke out in Syria in April of this year, the Syrian refugees have been displaced for different reasons.Turkey has hosted the largest wave of mass migration from SyriaIt is also known that Turkey is among the countries that do so. Syrian nationals foreigners' desire to continue their lives in Turkey and return to their countries do not want to live in a country where they do not want to live. Especially foreigners Public Institutions and Civil Society Organizations are important in the process of adaptation to society. roles and responsibilities. At this point, for the social cohesion of foreigners to put forward the problems encountered in the studies and solution proposals on behalf of various NGOs serving refugees in Hatay 6 Project staff working in Hatay Provincial Directorate of Migration Management and 4 Project staff working in Hatay Provincial Directorate of Migration Management employee and the views of a total of 10 participants were included. Semi-structured interviews were conducted with the participants. This interviews through“Content analysis, one of the qualitative analysis techniques”analyzed with an image science approach. Interview As a result of the analysis, it was concluded that the social adaptation and social awareness are of utmost importance. Migration and A common discourse should be developed by the institutions undertaking tasks in the field of harmonization proposal.