Kalecik (Tarih-coğrafya-sosyal ve ekonomik durum)
Kalecik (History-geography-social and economic situation)
- Tez No: 602071
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT PEHLİVANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kale, Kalecik, Sosyal, Kültürel, Castle, Kalecik, Social, Cultural
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma Ankara'nın Kalecik ilçesinin tarihsel dönem içerisinde günümüze kadar geçirdiği evreleri incelemek maksadıyla yapılmıştır. Bu araştırmada T.C. Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi, T.C. Cumhurbaşkanlığı Cumhuriyet Arşivi, Vilayet Salnameleri gibi arşiv belgelerinden, ilçenin tarihiyle alakalı bilgi veren birçok kaynak eserden faydalanılmıştır. Türkler Orta Asya'nın bozkırlarından Avrupa'ya kadar fetihler düzenleyerek birçok bölgeye göç etmişlerdir. Fethedilen yerlerde ise kendi kültürlerini yayarak bölgenin Türkleşmesini de sağlamışlardır. Anadolu'ya ilk önce keşif hareketleri düzenleyen Türkler, Malazgirt Savaşı sonucunda burayı yurt edinmeye başlamışlardır. Selçuklu Devleti'nin kurulmasıyla birlikte Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması daha da hızlanmıştır. İlerleyen süreçte devam eden iskân politikalarıyla Anadolu, bir Türk yurdu haline gelmiştir. Yaşanılan bu gelişmeler neticesinde Kalecik de 1075 yılında Türk hâkimiyeti altına girmiştir. Kalecik, ilk zamanlarda, Kastamonu Vilayetinin Kengiri Sancağına bağlı bir kaza iken, 1891 yılında Ankara Vilayetine bağlı bir kaza olmuştur. Önemli geçiş güzergâhları üzerinde bulunan Kalecik, Milli Mücadele döneminde kilit bir role sahip olmuştur. İstanbul'dan Anadolu'ya gönderilen silah ve mühimmatlar buradan Haymana Cephesine sevk edilmiştir. Çalışmada geçmişten günümüze önemli bir rol oynayan Kalecik'in tarihsel süreci değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research carried out in order to examine the phases of historically, Kalecik district of Ankara from the past to the present. In this research, benefited from such sources Ottoman Archive in Turkish Republic of Presidency, Republic Archive in Turkish Republic of Presidency, Province Charters etc. from many sources like that. The Turks organized conquests from the steps of Central Asia to Europe thus they migrated many regions. The places where conquered by the Turks also diffused of their culture and ensured the Turkification of the region. First, the Turks organized reconnaissance movements in Anatolia before the Malazgirt war, they had began to acquire this country. With the establishment of the Seljuk State, the Turkification and Islamization of Anatolia accelerated. In addition with the resettlement policies, Anatolia has become a Turkish homeland. After these progresses Kalecik has become under the Turkish control in 1075. While Kalecik was a district in Kastamonu province, in 1891 it became a district where bounded to Ankara province. Kalecik on important routes, had a key role in National Struggle and The Turkish War of Indepence as well. Because weapons and ammuniation sent from Istanbul to Anatolia are delivered to Haymana front, in this way. As a result in this study, the historical process of Kalecik, which plays an important role from past to present, is reviewed