Konya ili Karapınar ilçesi ağızları
Dialects of Karapinar district of Konya
  1. Tez No: 602070
  2. Yazar: KAZIM ÇIRACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YETER TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız Bilimi, Türkiye Türkçesi ağızları, Karapınar ağızları, Türk dili, Karapınar / Konya, Dialectology, Turkey Turkish dialects, Karapınar dialects, Turkish language Karapınar / Konya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 990
Özet
Bu araştırma, Konya ili Karapınar ilçesi ağızlarının ses bilgisi ve biçim bilgisi özelliklerini belirlemek amacıyla ortaya konulmuştur. Çalışma“Giriş”,“Kuramsal Açıklamalar ve İlgili Araştırmalar”,“Yöntem”,“Bulgular”,“Sonuç ve Değerlendirme”,“Metinler”ve“Dizin”olmak üzere yedi bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmaya dair problem, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, araştırmanın sınırlılıkları belirtilmiştir. Kuramsal Açıklamalar ve İlgili Araştırmalar bölümünde, araştırmaya dair kuramsal açıklamalar ve çalışma sahasına dair bilgiler belirtilmiştir. Yöntem bölümünde, araştırmanın yöntemi anlatılmıştır. Bulgular bölümünde, Konya ili Karapınar ilçesi ağızlarının ses bilgisi ve biçim bilgisi özellikleri ele alınmıştır. Sonuç ve Değerlendirme bölümünde, Konya ili Karapınar İlçesi ağızlarının genel özellikleri özetlenmiştir. Metinler bölümünde, Konya ili Karapınar ilçesinin tüm yerleşim birimlerinden derlenen 55 metin numaralandırılarak verilmiştir. Dizin bölümünde ise çalışmanın temel verisi olan metinlerin gramatikal dizini yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the phonological and morphological characteristics of the dialects of Karapınar district of Konya. The study consists of seven chapters:“Introduction”,“Theoretical Explanations and Related Studies”,“Method”,“Results”,“Conclusion and Evaluation”,“Texts”and“Index”. In the introduction part, the problem related to the research, the purpose of the research, the importance of the research and the limitations of the research are stated. Theoretical explanations and related studies section provides theoretical explanations and information about the field of study. In the Method section, the method of the research is explained. In the findings section, the phonological and morphological characteristics of the dialects of Karapınar district of Konya are discussed. In the Conclusion and Evaluation section, the general characteristics of the dialects of Karapınar District of Konya are summarized. In the Texts section, 55 texts compiled from all settlements of Karapınar district of Konya are numbered. In the index section, the grammatical index of the texts, which are the basic data of the study, is made.