Kedilerde gıdaya chia tohumu (salvia hispanica l.) ilavesinin gastrointestinal sistemin ultrasonografik ekojenitesi üzerine etkisi
The effect of the addition of chia seed (salvia hispanica l.) to food on ultrasonographic echogenicity of gastrointestinal tract in cats
  1. Tez No: 602174
  2. Yazar: BURCU GÖKDEMİREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BOZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Chia tohumu, ekojenite, gastrointestinal, kedi, ultrasonografi, Cat, chia seed, echogenicity, gastrointestinal, ultrasonography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışma materyalini, 18 Ekim 2017 ve 27 Aralık 2017 tarihleri arasında kliniğimize getirilen; yaş, cinsiyet, ırk ve kilo bakımından çeşitlilik gösteren 10 adet kedi oluşturmuştur. Muayenelerinde sindirim sistemi hastalıkları bulunmadığı saptanmıştır. Kedilerin yaş dağılımı 1 - 11 yaş iken ırk dağılımı ise; 3 Melez , 1 Chinchilla, 2 British Short Hair, 2 Persian-Himalayan Melez , 1 Sarman ve 1 Egzotik Short Hair şeklindeydi. Çalışma gruplarında yer alan kedilerin 4 tanesini erkek, 6 tanesini dişi kediler oluşturmuştur. Çalışma öncesi ya da esnasında hiçbir kediye sedasyon ve anestezik madde uygulanmamıştır. Çalışmada ultrasonografik muayene ilk önce 12 saatlik açlık periyodunu takiben ve daha sonra kediler 1 hafta arayla 3 farklı gıda tipi ile beslendikten sonra yapılmıştır. Yapılan çalışmada açken tüm hayvanlarda mide; rugal kıvrımları ile birlikte total olarak görüntü alanına girmiştir. Midenin rugal kıvrımlarının görüntülenmek istendiği durumlarda ultrason muayenesinin açken yapılması, ancak mide duvarının, özellikle de kalınlık açısından, doğru değerlendirilmesinin gıda alımından sonra daha sağlıklı olacağı görülmüştür. Ayrıca gastrointestinal kanaldaki içeriğin; yaş mamaya su veya chia tohumu ilave edilerek yapılan beslemenin ardından daha hızlı ilerlediği; besleme yapıldıktan hemen sonra alınan görüntülerde içeriğin duedonumda; 30. ve 60. dakikalarda ise jejenum ve ileumda izlenebildiği görülmüştür. Kedilere sadece yaş mama ile besleme yapıldığında, intestinal içerik bulunduğu segmentte hiperekojen parlamalara sebep olarak, intestinal duvarın değerlendirilmesini güçleştirmiştir. Ancak, su ve chia tohumu ilave edilen gruplarda görüntü daha heterojen olarak izlenmiş ve intestinal kanal duvarlarının ayrımı daha kolay yapılmıştır. Chia tohumunun farkedilir bir tadının ve kokusunun olmaması sebebiyle; herhangi bir zorlamaya gerek kalmaksızın gıdaya ilave edilerek; açken yapılan ultrason muayenesinin akabinde, tamamlayıcı bir yöntem olarak ultrason muayenesi için kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Study material was consisted of 10 cats from different breed, gender, age and weight brought to our clinic between October 18, 2017 and December 27, 2017. In the systemic examinations and anamnesis information of the cats included in the study, no health problems related to the digestive system were encountered. The age distribution of cats was 1 - 11 years of age and the distribution of race was 3 melez -breed, 1 chinchilla, 2 british short hair, 2 persian-himalayan melez , 1 sarman and 1 exotic short hair. Four cats in the study groups were male and 6 were female. None of the cats were not sedated or anesthetized before or during the study. Ultrasonographic examinations were performed first after 12 hours fasting period and then after feeding cats with 3 different food types at 1 week intervals. In the study, the stomach of the all subjects was fully entered to the ultrasonographic images while it was empty. In cases the rugal folds of the stomach are desired to be monitorized, it may be recommended that the ultrasonografic examination following fasting period. But, it was seen that the correct evaluation of the gastric wall, especially in terms of thickness, will be healthier after food intake. Also, it was noticed that the gastrointestinal tract content moved faster when cats were fed with wet food mixed with water or swollen chia seeds; the contents were in duodenum in the examination immediately after feeding and can be seen in the jejunum and ileum in the 30 and 60 minutes' examinations. When the cats fed with only wet food, intestinal content caused hyperechogenic speckles at the segments where found in it, and led to harder the evaluation of the intestinal wall. However, in the groups with added water and chia seeds, the image was more heterogeneous and the separation of the intestinal canal walls was easier. It was found that the ultrasound examination following feeding the animals with the wet food mixed Chia seeds, and most of cats eat probably this mixture willingly, can be used as a complementary method to the ultrasound examination following fasting period.