Acil servise sık başvurusu olan hastalar ile olmayan hastaların sosyodemografik, klinik ve psikolojik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparing frequent attenders to the emergency room to non frequent attenders with respect to sociodemographic, clinical and psychological characteristics
- Tez No: 602175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, sık başvuru, sosyodemografik özellik, depresyon, anksiyete, somatizasyon, Emergency unit, frequent attender, sociodemographic characteristics, depression, anxiety, somatization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada amaç, AS'ye sık başvurusu olan ve sık başvurusu olmayan hastaların demografik, psikososyal özellikler ve psikiyatrik değişkenler açısından karşılaştırılarak sık başvuru ile ilişkili olabilecek faktörlerin bir eğitim araştırma hastanesi AS için tanımlanması ve alanyazındaki diğer çalışma sonuçlarına da bir katkı sağlayarak ileride gerçekleştirilecek daha geniş örneklemli ve topluma genellenebilir veriler oluşturacak gelecek çalışmalara ışık tutmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız etik kurul onayı alındıktan sonra Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde Ağustos 2019 – Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmamızda belirtilen tarihler arasında AS'ye başvuran ve literatürde“AS'ye sık başvuru”olarak tanımlanan 1 yıl içerisinde 5 ve üzeri sayıda başvurusu olan 100 olgu yaş, cinsiyet ve triyaj kategorisi açısından benzer özelliklere sahip; ancak“AS'ye sık başvurusu olmayan”100 olgu kontrol grubu olarak seçilerek demografik ve psikososyal özelliklerinin birbiriyle karşılaştırılması planlandı. Çalışma prospektif, kesitsel olarak yürütüldü. Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi acil servisine başvuran 18 yaş üstü, bilinci açık ve koopere, Türkçe okuma- yazma bilen ve çalışmanın gerektirdiği yönergeleri algılayıp uygulayabilecek bilişsel düzeye sahip olan 100“sık başvurusu olan”hasta ile 100“sık başvurusu olmayan hasta”alınmıştır. Veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. BULGULAR: Dahil edilme kriterlerine uygun 200 hasta (100 olgu ve 100 kontrol) çalışmaya alındı. Olgu ve kontrol grubu cinsiyet, yaş, başvuru anındaki triyaj kategorisi benzer hastalardan seçildi. İki grup arasında yaşanılan yer, medeni durum, madde kullanımı açısından istatistiksel olarak fark saptanmadı. Olgu ve kontrol grubu arasında eğitim düzeyi, iş durumu, gelir düzeyi, sosyal güvence, yaşam koşulları, kronik hastalık varlığı, sigara ve alkol kullanımı, öncesinde psikiyatri başvurusunun varlığı, düzenli aile hekimi takibinin varlığı, AS'de başvuru sonrası konulan tanıya göre kategori dağılımı, Beck Depresyon Envanteri, Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği ile Bradford Bedensel Belirti Envanteri skorları açısından anlamlı farklılık saptandı. SONUÇ: AS'ye sık başvurusu olan olguların bireysel, sosyal, psikolojk ve sağlık hizmetlerine erişim ile ilgili özelliklerini gelecekte daha geniş örneklemlerle yapılacak çok merkezli çalışmalarla belirlemek psikiyatrik açıdan incinebilir bu grubun kısa ve uzun vadede sağlığının iyileştirilmesini sağlayacak girişimlerin önünü açarak bireyin ve toplumun yüksek yararına katkıda bulunacaktır
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION & OBJECTIVES: With this study, we aimed to compare demographic, psychosocial and psychiatric characteristics of patients that had frequent visits to the emergency department (ER) to those that did not. Through the data collected, we aimed to determine possible predictive factors that might be attributed to frequent visits to the ER, within a sample of patients attending to an urban research and training hospital. We hope our findings shall make a contribution to relevant literature, and stimulate future studied with larger samples in order to provide results that would be generalized to the community. MATERIALS & METHODS: Following ethical board approval, we initiated our study that took place in University of Health Sciences Bozyaka Research and Training Hospital's Emergency Unit, between the dates August - September 2019. 100 cases of“frequent attenders”as defined by 5 or more visits to the ER in 1 year according to relevant literature and 100“nonfrequent attenders”that were similar in age, gender and triage category were included, to assess and compare their demographic and psychosocial characteristics. This study was designed as a prospective cross- sectional study. Data were statistically analysed. RESULTS: A total of 200 patients (100 cases and 100 controls) were included in the study. Patients that constituted the case and control group were matched by gender, age and triage category at the time of attendance. No statistical difference was found between the groups regarding residence, marital status and substance abuse. There was a statistical difference between cases and controls for education level, employment, income, social security status, family characteristics, presence of a chronic illness, smoking and alcohol use, previous history of a psychiatric referral or application, regular attendance to the family practititoner, categorical distribution following initial diagnostic procedures in the ER, Beck Depression Inventory, State and Trait Anxiety Inventory, and Bradford Somatic Inventory scores. CONCLUSION: Assessing certain characteristics of this psychosocially vulnerable group that might be among frequent attenders to the ER, might help us to create specific services directed to these populations, in turn both reinforcing the efficiency and correct use of the services and individual biopsychosocial well-being, as well as satisfaction of the patient populations and the service providers.