Ergenlerde akran ilişkileri ve okul iklimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between peer relations and school climate in adolescents
  1. Tez No: 602322
  2. Yazar: KADİR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU TAŞDELEN KARÇKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Akran İlişkileri, Okul İklimi, Adolescent, Peer Relations, School Climate
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ergenlerin akran ilişkileri ve okul iklimi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca, ergenlerin akran ilişkileri ve okul iklimi algıları; cinsiyet, yaş ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu lise çağında eğitim gören 477 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada, Akran İlişkileri Ölçeği ve Okul İklimi Ölçeği kullanılmıştır. Akran İlişkileri Ölçeği 22 maddeden oluşan Birliktelik, Çatışma, Yardım, Koruma ve Yakınlık olarak isimlendirilen 5 alt boyutu olan 5'li likert tipinde bir ölçektir. Okul İklimi Ölçeği 5'li likert tipinde, kaynakların kullanımı, düzen ve disiplin, anne baba katılımı, okul binası, öğrenciler arası ilişkiler, öğrenci-öğretmen ilişkisi olmak üzere 6 alt boyutu olan bir ölçektir. Araştırma verilerinin analizinde t testi, korelasyon anova ve çoklu regresyon teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada akran ilişkileri düzeylerinin alt boyut ve genel ölçek bazında cinsiyet ve yaşlarına göre farklılıkları incelendiğinde en belirgin farklılık cinsiyet değişkeninde ortaya çıkmıştır. Yapılan analizler kız öğrencilerin akran ilişkileri ölçeği yardım alt boyutu, koruma alt boyutu, yakınlık alt boyutu ve genel akran ilişkileri düzeylerinin erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda akran ilişkileri ile okul iklimi arasında pozitif yönlü ve düşük düzeyli ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Hiyerarşik regresyon sonucunda cinsiyet, yaş ve okul ikliminin akran ilişkilerini anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the relationship between adolescent peer relationships and school climate. In addition, adolescents' peer relationships and school climate perceptions; gender, age and grade level variables were examined.The study group was conducted in 477 high school students In this research, Peer Relations Scale and School Climate Scale were used. The Peer Relationship Scale is a 5-point Likert type, which consists of 22 items, 5 sub-dimensions called Unity, Conflict, Help, Protection and Proximity. The School Climate Scale is a 5-point scale with 6 sub-dimensions: use of resources, order and discipline, parental participation, school building, environmental relations, and student-teacher relationship. The scale has 6 sub-dimensions: use of resources, order and discipline, parental participation, school building, student-teacher relations, student-teacher relations. To investigate the research t-test, Anova and Regression Analysis were utilized. In the study, when the differences of peer relations levels according to gender and age were examined on the basis of sub-dimension and general scale, the most significant difference emerged in gender. The analyzes revealed that the helper sub-dimension, protection sub-dimension, proximity sub-dimension and general peer-relationship levels of female students were higher than male students. As a result of the research, it was found that there is a positive and low level relationship between peer relations and school climate. Accordingly, it shows that a positive change in students' relations with their peers will have a positive effect on their views about school climate.