Yeşil işletme stratejileri ve uygulamaları üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on green business strategies and applications
  1. Tez No: 602347
  2. Yazar: TARKAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yeşil, Yeşil Üretim, Yeşil Pazarlama, Yeşil Lojistik, Strateji, Yeşil İşletme, Yeşil İşletme Stratejileri, Nitel Araştırma, Durum Çalışması, Sustainability, Green, Green Manufacturing, Green Marketing, Green Logistics, Strategy, Green Business, Green Business Strategy, Qualitative Research, Case Study
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 418
Özet
Yeşil işletmeler, faaliyetleri neticesinde doğaya ve insana zarar vermeyen organizasyonlardır. Ekonomik önceliklerle kurulsalar da, çevresel ve toplumsal alanlarda da faaliyet göstermeleri ve bütün işlerinde insanı ve çevreyi dikkate almaları beklenir. İşletmeler için yeşil'e yolculuk, tüm karar, süreç, faaliyet ve eylemlerin sürdürülebilir bir anlayışla yürütülmesini ifade eder. Sürdürülebilirlik; yaşama, çevreye ve ekonomiye bir bütün olarak bakabilmek ve aralarında denge gözetmektir. Sürdürülebilir refaha ancak sürdürülebilir çevreyle ulaşılabilir. Sürdürülebilirlik, temel kavram ve asıl teoridir, yeşil ise faaliyet ve süreçler bütünüdür. Sürdürülebilirlik“niçin”sorusunun, yeşil ise“nasıl”sorusunun cevabıdır. Yeşil, sürdürülebilirlik düşüncesine dayanır ve aynı gerekçelerden beslenir. Sürdürülebilirlik teorisinin yaşama geçirilmesinde işletmelerin rolü son derece önemlidir. İşletme fonksiyonları, ekonomi, toplum ve çevrenin karşılıklı bağımlılıkları anlamında sürdürülebilir iş'in temelini oluşturur. İşletmeler sürdürülebilirlik anlayışlarını stratejileri üzerinden görünür hale getirirler. Stratejiler de; karar, süreç, faaliyet ve eylemlerdir ve hedeflere“nasıl”ulaşılacağını gösterir. Bu çalışmada temel işletme fonksiyonlarına (üretim, pazarlama ve lojistik) odaklanılmakta ve farklı sektörlerden çok sayıda yeşil uygulama incelenmektedir. Bu kapsamda işletmelerin sürdürülebilirliğe katkısı yeşil strateji ve uygulamalar üzerinden tartışılmaktadır. Ayrıca, yaşamın karşı karşıya bulunduğu tehlikelere dikkat çekilmekte bunların bertarafında işletmelere düşen sorumluluklar vurgulanmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, sürdürülebilirlik anlayışı içerisinde yürütülen yeşil stratejilerin ülkemizdeki mevcut durumunu inceleyerek sahada nasıl uygulandıklarını ve elde edilen sonuçları nitel bir araştırma ile tespit etmektir. Çalışmanın alt amaçları, bu uygulamalardan hareketle, (i) yeşil'in rekabet boyutlarıyla olan ilişkisini anlamak, (ii) alanı tarif eden temel kodlara ulaşmak ve (iii) bu kodlar yardımıyla ortak temalar oluşturmaktır. Böylelikle işletmelere, yeşil yolculuklarında rehberlik etmek hedeflenmektedir. Bu çalışmanın temelinde, işletmelerin daha sürdürülebilir olmasını sağlayacak ekonomik, çevresel ve toplumsal kazançları olan güçlü yeşil gerekçeler bulma çabası yatmaktadır. Bu kapsamda çok sayıda iyi uygulama örneği tespit edilmiş, buradan hareketle birbiriyle ilişkili 71 kod ve alt-koda ulaşılmış ve bunlar 11 ana tema altında toplanmıştır. Böylece yeşil alanın genel bir topoğrafyası çıkartılmıştır. Ayrıca, işletmelere yeşil yolculuklarına kılavuzluk edecek genel bir yeşil yol haritası sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Green businesses are organizations that do not harm nature and people as a result of their activities. Even if they are established with economic priorities, they are also expected to operate in environmental and social areas and to take into account the human and environment in all their work. For businesses, going green means that all decisions, processes, activities and actions are carried out in a sustainable manner. Sustainability is to look at life, the environment and the economy as a whole and to maintain a balance between them. Sustainable prosperity can only be achieved through a sustainable environment. Sustainability is the fundamental concept and theory, while green is the set of activities and processes. Sustainability is the answer to“why”, and green is the answer to“how”. Green is based on the idea of sustainability and feeds on the same reasons. The role of enterprises in the implementation of sustainability theory is extremely important. Business functions form the basis of sustainable business in the interdependence of economy, society and the environment. Businesses make their sustainability understanding visible through their strategies. Strategies are decisions, processes, activities and actions and show how to achieve the objectives. This study focuses on basic business functions (production, marketing and logistics) and examines a large number of green practices from different sectors. In this context, the contribution of enterprises to sustainability is discussed through green strategies and practices. In addition, the dangers facing life are highlighted and their responsibilities are emphasized in their disposal. The main purpose of this study is to examine the current situation of green strategies in Turkey in the field of sustainability and how they are applied in the field and to determine the results obtained through a qualitative research. The sub-objectives of the study are to: (i) understand the relationship between green and competition dimensions, (ii) reach basic codes that describe the field, and (iii) create common themes with the help of these codes. Thus, it is aimed to guide businesses on their green journeys. The basis of this study is the effort to find strong green justifications with economic, environmental and social gains that will make businesses more sustainable. In this context, a number of good practice examples have been identified, from which 71 associated codes and sub-codes have been reached, which are gathered under 11 main themes. Thus, a general topography of the green area was extracted. In addition, a general green road-map is provided to guide businesses on their green journeys.