Prostat kanseri hücre hatlarında (PC-3-DU-145) dosetaksel ve acorus calamus ekstraktı uygulamasının sitotoksik ve apoptotik etkileri
Cytotoxic and apoptotic effects of docetaxel and acorus calamus extract application in prostate cancer cell lines (PC-3-DU-145)
  1. Tez No: 602375
  2. Yazar: HAMZA ÇATUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DİRİCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Acorus calamus, dosetaksel, sitotoksisite, apoptoz, Acorus calamus, docetaxel, cytotoxicity, apoptosis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Prostat kanseri hücre hatlarında (PC-3, DU-145) dosetaksel ve Acorus calamus bitki ekstraktı kombinasyonunun sitotoksik ve apoptotik etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Dosetaksel 0.5, 1, 5, 10, 20, 40, 80 µg/l' lık konsantrasyonları ve Acorus calamus bitki ekstraktı 100, 250, 500, 750, 1000, 1250 µg/l' lık konsantrasyonları 24, 48 ve 72. saatlerde sitotoksisitesinin spektrofotometrik yöntemle belirlenebilmesi için altı ayrı deney oluşturacak şekilde deney planlaması yapıldı. XTT ile yapılan sitotoksisite deneyleri ile Acorus calamus bitki ekstraktı ve dosetakselin sinerjik sitotoksisitesinin gösterilmesinden sonra tek başlarına ve kombinasyonların prostat kanser hücreleri üzerindeki apoptoz indükleyici etkilerinin araştırılması amacıyla Cell Death Detection ELISA yöntemiyle apoptoz deneyi yapıldı. Acorus calamus bitki ekstraktı ve dosetaksel tekli ve kombinasyonlarının PC-3, DU-145 hücre hatlarında apoptotik etkilerini araştırmak için 72. saatte DNA fragmantasyon yüzdeleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda prostat kanseri hücre hatlarındaki Acorus calamus bitki ekstraktı ve dosetakselin tekli ve kombine uygulamalarında 72.saat DNA fragmantasyon yüzde oranlarına baktığımızda PC-3 ve DU-145 hücre hattında tüm dozlarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde apoptotik etkiyi artırdığı saptandı. Sonuçlar: Acorus calamus bitki ekstraktı ve dosetaksel kombinasyonun invitro olarak PC-3, DU-145 prostat kanseri hücre hatlarında antitümöral etkinliğinin apoptozise bağlı olduğu gösterildi. Olası apoptozis mekanizmalarının araştırılarak çalışmanın genişletilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to investigate the cytotoxicand apoptotic effect of docetaxel and Acorus calamus plant extract combination in prostate cancer cell lines. (PC-3, DU-145) Material and Method: Docetaxel 0,5, 1, 5, 10, 20, 40, 80 µg/ml concentrations and Acorus calamus plant extract 100, 250, 500, 750, 1000, 1250 µg/ml concentrations 24, 48, 72. hours in order to determine the cytotoxicity by spectrophotometric method, test planning was performed in six different tests. Cytotoxicity tests with XTT showed that synergistic cytotoxicity of Acorus calamus plant extract and docetaxel apoptosis test was performed by Cell Death Detection ELISA method to investigate the apoptosis inducing effects of the single and combinations on prostate cancer cell lines. Percentage of DNA fragmentation was measured at 72. h to investigate the apoptotic effects of Acorus calamus plant extract and docetaxel singles and combinations in PC-3, DU-145 cell lines. Results: In our study, when we looked at the percentage of DNA fragmentation in single and combined applications of Acorus calamus plant extract and docetaxel in prostate cancer cell lines, it was found that the PC-3 and DU-145 cell line increased apoptotic effect significantly at all doses compared to the control group. Conclusion: The antitumoral activity of Acorus calamus plant extract and docetaxel combination in vitro PC-3, DU-145 prostate cancer cell lines was shown to be due to apoptosis. Investigating possible mechanisms of apoptosis it is recommended to expand the study.