Görüşme (konsültasyon) ve ilişkisel empati ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Reliability and validity of the ;Turkish version of the consultation and relational empathy measure
- Tez No: 602376
- Danışmanlar: PROF. NAFİZ BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Empati, Geçerlik ve güvenirlik, Türkçe, Birinci basamak, GİE ölçeği, Empathy, Validity and reliability, Turkish, Primary care, CARE Measure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Hasta-hekim ilişkisini geliştirmek için önemli unsurlardan biri hekimin hastasıyla empati kurabilme yeteneğidir. Hekim ile hasta arasındaki empatik iletişim, hasta memnuniyetini arttırmaktadır ve hastanın sağlık durumunu kısmen de olsa olumlu etkilemektedir. Türkiye'de hastalar tarafından değerlendirilen bir empati ölçeği bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı; Consultation and Relational Empathy (CARE) Measure'un Görüşme ve İlişkisel Empati Ölçeği adıyla Türkçeye uyarlanarak, birinci basamağa başvuran kişilerde geçerlik ve güvenirliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma metodolojik bir araştırmadır. Görüşme ve İlişkisel Empati (GİE) Ölçeği'nin çeviri ve tekrar çevirisi yapılarak Türkçe formu hazırlanmıştır. Geçerlik güvenirlik ana çalışması Adana il merkezindeki 17 aile sağlığı merkezine başvuran 237 kişi ile tamamlanmıştır. Veri toplama araçları olarak, sosyodemografik veri formu, EUROPEP Ölçeği ve GİE Ölçeği uygulanmıştır. Ölçeğin güvenirliği iç tutarlılık yöntemiyle; geçerliği ise yüzey geçerliği, yapı geçerliği ve ölçüt geçerliği ile sınanmıştır. Bulgular: GİE Ölçeği, 10 maddeden oluşmaktadır. Her bir madde 1-5 puan arasında değerlendirilmektedir. Yüzey geçerliliği, düşük sayıda“uygun değil”yanıtı ile desteklenmiştir (%1,26-%3,79 aralığında). Faktör analizi, ölçek için tek boyutlu yapıyı göstermiştir. Ölçeğin ölçüt geçerliği EUROPEP Ölçeği korelasyonuyla değerlendirilmiştir. Ölçekler arasında yüksek düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı 0,943 bulunmuştur. Düzeltilen madde toplam korelasyonları minimum 0,726 idi. Sonuç: Almanca, Çince, Japonca, Flemenkçe, İsveççe gibi çeşitli dillere çevirisi yapılan CARE Ölçeği'nin elde ettiğimiz değerlere göre Türkçe formu, birinci basamakta kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: One of the significant factors to improve the patient-physician relationship is the physician's ability to empathize with the patient. Empathic communication between the physician and the patient increases the patient satisfaction and has a positive effect on the health status of the patient. There are no validated patient-rated empathy measures available in Turkey. The objective of this study is to perform the adaption of Consultation and Relational Empathy Measure (CARE) to Turkish and investigate the validity and reliability of applicant in primary care. Materials and Methods: This is a methodological study. The Turkish version is prepared by translating and retranslating The Consultation and Relational Empathy Measure. The validity and reliability study was completed 237 people who applied to 17 family health centers in Adana city center. Sociodemographic data form, EUROPEP Instrument and CARE Measure were administered as data collection tools. Reliability of the scale was assessed by internal consistency method; validity is tested with face validity, construct validity and concurrent validity Resuts: CARE Measure in which physician empathy is rated by the patient contains 10 items. Each item is evaluated between 1-5 points. Face validity were supported by a low number of 'does not apply' responses (range 1,26%-3,79%). Factor analysis showed one-dimensional structure for the measure. The concurrent validity is evaluated by the correlation of EUROPEP Instrument. A high and statistically significant correlation was found between the scales. Cronbach alpha internal consistency coefficient was found to be 0.943. Corrected item total correlations were at a minimum of 0.726. Conclusion: According to these values The Turkish version of CARE Measure, which is translated into various languages such as German, Chinese, Japanese, Dutch and Swedish, is a valid and reliable measurement tool that can be used in primary care.