Moderniteden küreselleşmeye milliyetçiliğin ve ulus devletin dönüşümü
The transformation of nationalism and nation state from modernity to globalization
  1. Tez No: 602433
  2. Yazar: MESUT ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT ÖZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset Sosyolojisi, Milliyetçilik, Ulus Devlet, Modernite, Küreselleşme, Political Sociology, Nationalism, Nation State, Modernity, Globalization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Çalışmanın konusunu,“milliyetçiliğin”ve“ulus devletin”moderniteyle beraber ortaya çıkışı ve“Küreselleşme”ile birlikte bu iki fenomenin yaşadığı dönüşüm oluşturmaktadır. Sosyal bilimlerde kabul edilen görüşler“ulus devletin”temellerinin Orta Çağ'ın hemen ardından Batı Avrupa'da ortaya çıktığı; modernite dediğimiz ekonomik, siyasal, toplumsal değişimlerin ulus devleti meydana getirdiği,“milliyetçilik”hareketlerinin önce Avrupa'yı ardından da tüm dünyayı etkisi altına almış olduğu yönündedir. Yaşanan değişimlerle beraber ortaya çıkan ulus devlet ve milliyetçilik, insan topluluklarını sınırları belli olan siyasal ve toplumsal organizasyon etrafında birleştirmiştir. Bu organizasyonu ayakta tutacak manevi bağ milliyetçiliğin temel unsurları olan; ortak bir tarih, ortak bir vatan, ortak bir dil ve içinde din ve etnisitenin bulunduğu ortak bir kültür aracılığıyla kurulmuştur. Bu unsurlar; ortak bilinci meydana getirme ve devamlılığını sağlama görevini uzun süre sürdürmüş olmalarına rağmen 1960'lardan itibaren ortaya çıkan“etnik canlanma”;“milliyetçiliği”ve“milliyetçiliğin toplumdaki görünümlerini”sorgulamaya açmıştır. Bu sorgulamayla beraber milli kimliğin türdeşliğine dayanan“tek kültürlü toplum”düşüncesi eleştirilerin hedefi olmuştur.“İnsan hakları”alanında meydana gelen ilerlemeler,“ulus-toplumların”“çokkültürlülüğe”saygı duyan ve“çoğulcu”bir anlayışa sahip olmaları yönünde bir baskı oluşturmuştur. Bu durum“küreselleşme”sürecinin etkisiyle giderek daha da artmıştır. Bununla beraber küreselleşme sürecinde bir taraftan da bütün dünyada milliyetçi hareketlerin artması durumu söz konusu olmuştur. Bu bağlamda milliyetçiliğin ve ulus devletin önce“modernite”içerisinde nasıl ortaya çıktığını ve ardından“küreselleşme”nin meydana getirdiği koşullarda nasıl bir dönüşüm yaşadığını ortaya koymak, çalışmamızın temel hedefini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subjects of the study are the emergence of“nationalism”and“nation state”with the modernity and the transformation of these two phenomena with Globalization. The view accepted in the social sciences is that the foundations of the“nation state”emerged in Western Europe immediately after the Middle Ages; that the economic, political and social changes that we call modernity constitute the nation state, and that the“nationalism”movements have first influenced Europe and then the whole World. As a result of the change, nation state and nationalism merged human communities around the political and social organization of which borders are defined. The spiritual bond that will keep this organization alive is the basic elements of nationalism; a common history, a common homeland, a common language and a common culture of religion and ethnicity. Although these elements had long maintained the task of creating and maintaining common consciousness; the“ethnic revival”that arose from the 1960s, started to question“nationalism”and the views of nationalism in society. With this questioning, the idea of a“monoculture society”which based on the homogeneity of national identity has been the object of criticism. Progress in the field of“human rights”has put pressure on“nationsocieties”to have a“pluralistic”understanding that respects“multiculturalism”. This situation has increased with the effect of“globalization”process. On the other hand, in the process of globalization, there has been an increase in nationalist movements all over the world. In this context, the main objective of our study is to reveal how nationalism and nation state first emerged in“modernity”and then undergo a transformation under the conditions created by“globalization”.