EFL instructors' beliefs and practices about oral corrective feedback
Yabancı dil olarak İngilizce öğreten öğretim elemanlarının sözlü geri bildirim hakkındaki inanışları ve uygulamaları
- Tez No: 602556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE CABAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözlü Geri Bildirim, İnançlar, Sınıf-içi Uygulamalar, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğreten Öğretim Görevlileri, Oral Corrective Feedback, Beliefs, In-class Practices. EFL Instru
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde öğretmenler, dil öğretim araştırmalarının ve teorilerinin önerdiklerini uygulayan bireylerden ziyade, kendine özgü öğretim yöntemleri olan aktif karar mekanizmaları olarak görülmektedir. Birçok araştırma, öğretmenlerin uygulamalarını yürütürken inançlarından etkilendiklerini iddia etmiştir (Pajares, 1992; Johnson, 1992). Fakat bu düşünce son yirmi yılda değişmiş ve öğretmen inanç ve uygulamaları arasında bazı uyumsuzluklar olabileceği öne sürülmüştür (Baştürkmen, Loewen & Ellis, 2004). Bu araştırma, İngilizce' yi yabancı dil olarak öğreten üç öğretim elemanının sözlü geri bildirim kullanımı hakkında inanç ve uygulamaları arasındaki uyumsuzluğun sebeplerini araştıran nitel bir örnek olay çalışmasıdır. Bir devlet üniversitesinin Yabancı Diller Yüksekokulu'nda çalışan üç öğretim elemanı, sözlü geri bildirim hakkındaki inançları alınmak üzere yarı-yapılandırılmış ders öncesi görüşmeler için seçilmiştir. Görüşmelerde öğretmenlere en sık kullandıkları ve olumlu etkisine en çok inandıkları sözlü geri bildirim türleri, tercih ettikleri sözlü geri bildirim zamanı ve öğrenciyi düzeltmekten kaçındıkları durumlar üzerine sorular sorulmuştur. Öğretmenlerin sözlü geri bildirim uygulamalarını gözlemlemek için her bir öğretmen için dörder saatlik dersler video kamera ile kaydedilmiştir. Sonrasında inançlarına ters düşen uygulamalarını belirlemek için öğretim görevlileriyle hatırlatıcı görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçları göstermiştir ki öğretim elemanlarının sözlü geri bildirim hakkındaki inanç ve uygulamaları arasında uyumsuzluklar vardır. Bu araştırma, öğretim elemanlarının sözlü geri bildirim kararlarını ve uygulamalarını değerlendirmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Until recently, teachers have been viewed as active decision-makers who have their own unique teaching styles rather than individuals who implement what is suggested by language teaching researchers and theories. A number of studies claim that teachers are affected by their beliefs during implementations of their practices (Pajares, 1992; Johnson, 1992). However, this view has been challenged over the last two decades and researchers suggest that there can be mismatches between teachers' beliefs and practices (Baştürkmen, Loewen & Ellis, 2004). This study reports on a qualitative case study which aimed to identify the reasons for mismatches (if any) between three EFL (English as a Foreign Language) instructors' beliefs and practices with respect to their OCF (Oral Corrective Feedback) use. Three EFL instructors working at the School of Foreign Languages in a state university were selected to identify their beliefs about OCF through pre-lesson semi-structured interviews. The questions were about the OCF types that they most frequently used and believed remarkably effective, their preferred timing of OCF and avoidance of OCF. Four hours of video-recording of their lessons were made to observe their OCF practices, followed by semi-structured Stimulated Recall Interviews to justify (in)consistency between beliefs and actual classroom practices. The interviews were subjected to content analysis. The findings of the study revealed that there were discrepancies between instructors' beliefs and practices concerning OCF. The study recommended that instructors evaluate their own OCF decisions and practices.