Unravelling the beliefs and practices of efl teachers about corrective feedback in Turkey
Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin düzeltici geribildirim hakkındaki inanç ve uygulamaları arasındaki ilişki
- Tez No: 642607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU İNAN KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen bilişi, Öğretmenlerin inançları, Sınıf içi uygulamalar, Sözlü düzeltici geri bildirim, Yabancı dil olarak İngilizce, Classroom practices, EFL, Oral corrective feedback, Teacher cognition, Teachers' beliefs
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
İkinci Dil Edinimi (SLA) ile ilgili son araştırmalar, öğretmenlerin bilişleri ile ikinci dil öğretiminde sözlü düzeltici geribildirim sınıf uygulamaları arasında belirgin bir ilişki olduğunu göstermiştir. Her ne kadar birçok deneysel ve sınıf çalışması düzeltici geri bildirimin ikinci dil edinimi için faydalarını gösterse de, nispeten daha az araştırma öğretmenlerin inançları ve uygulamaları arasındaki sözlü düzeltici geri bildirim açısından ilişkisini araştırmıştır. Bu betimsel çalışma, öğretmenlerin ifade ettikleri inançları ile sınıflarında sözlü düzeltici geribildirim hakkındaki uygulamaları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Veriler, Türkiye'de bir vakıf üniversitesinde görev yapan on Türk yabancı Dil olarak İngilizce öğretmeninin sınıf gözlemleri, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve senaryoya dayalı hata düzeltme simülasyonu yoluyla toplanmıştır. Öğretmenler toplam 20 ders saati iki kez farklı zamanlarda gözlemlemiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin çoğunun sözlü düzeltici geribildirim bilincine sahip olduğunu ve öğrencilerin duygusal durumlarını olumsuz etkileyecek şekilde olmamak kaydı ile öğrenciler için yararlı olduğuna inandıklarını göstermiştir. Eğitmenlerin çoğu, bilgiyi öğrenciden edinmeyi en etkili sözlü düzeltici geri bildirim stratejisi olarak bildirmiş olsa da, bu örtük yapısından dolayı neden öğrencilere doğru kullanımın doğrudan verilmesinin en sık kullanılan geri bildirim türü olduğunu açıklayabilir. Bu bağlamda, bulgular öğretmenlerin ifade ettikleri inançları ile sözlü düzeltici geribildirim hakkındaki gerçek uygulamaları arasındaki farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan, diğer bazı çalışmaların aksine, bu çalışmada sözlü düzeltici geri bildirim hakkındaki inanç ve uygulamaları açısından deneyimli ve az deneyimli öğretmenler arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bu araştırma bulguları, düşünce-uygulama arasındaki zıt ilişkiye neden olan faktörleri daha iyi anlamak için, araştırmacı-öğretmen işbirliği şeklinde inanç-uygulama ilişkisi üzerine daha fazla araştırma yapılmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Recent research in Second Language Acquisition (SLA) has shown that there is an apparent relationship between teachers' cognition and their classroom practices of oral corrective feedback in second language teaching. Although many experimental and classroom studies show its benefits for second language acquisition, relatively little research has investigated the relationship between teachers' beliefs and practices in terms of oral corrective feedback. This descriptive study aims to examine the relationship between teachers' stated beliefs and their practices about oral corrective feedback in classrooms. The data were collected through classroom observations of ten Turkish EFL teachers working at a foundation university in Turkey, semi-structured interviews and scenario-based error correction simulation. The teachers were observed for 20 classroom hours in total on two occasions. Descriptive statistics and content analysis methods were used to analyze the data. The results showed that most of the teachers have an awareness of oral corrective feedback and believe that it is useful for students when provided appropriately to avoid touching learners' affective states negatively. It may explain why recasts were the most frequently employed feedback type because of its implicit nature, even though most of the instructors reported elicitation as the most effective corrective feedback strategy. In this respect, the results revealed inconsistencies between teachers' stated beliefs and their actual practices about oral corrective feedback. On the other hand, unlike several other studies, and the present study did not find a significant discrepancy between experienced and less experienced teachers' provision of oral corrective feedback. These findings necessitate further research on the belief-practice relation in the form of researcher-teacher collaboration to better understand the factors causing this contrast relationship.