Belediyelerin turizm faaliyetlerinin turizm işletmeleri tarafından değerlendirilmesi: Beyşehir ilçesi örneği
Evaluation of tourism activities of municipalities by tourism enterprises: The case of Beyşehir district
- Tez No: 602557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDİ BİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Turizm, İşletme, Public Administration, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Beyşehir, Belediyelerin Turizm Faaliyetleri, Turizm Pazarlaması, Turizm İşletmeleri, Beyşehir, Tourism Activities of Municipalities, Tourism Marketing, Tourism Enterprises
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Belediyelerin, yerel halkın ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra turizmle ilgili görev ve sorumlulukları da yasalarla sabittir. Turizmle en çok ilişkili olan yerel yönetim birimi de belediyelerdir. Bundan dolayı, sunulan hizmetler yalnızca yerel halkın ve turistlerin değil, belediye bütçesine katkı sağlayan ve sektöre hizmet sunan turizm işletmelerinin de ilgilenmesi gereken bir konudur. Turistlerin ziyaret ettikleri yerlerde duyduğu ihtiyaçlar, konaklama yeri ve yeme-içme ihtiyacıdır. Bu açıdan düşünüldüğünde, konaklama ve yeme-içme hizmeti sunan turizm işletmeleri turizm omurgasında önemli disklerdir. Bu bağlamda, Beyşehir ilçesinde gerçekleştirilen araştırmanın amacı, Beyşehir ilçesinde faaliyette bulunan turizm işletmeleri sahip veya yetkililerinin belediyenin turizme yönelik faaliyetleri hakkındaki düşüncelerinin tespit edilmesi ve değerlendirilmesidir. Amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen ve ulaşılabilen, 19 turizm işletmesi sahibi ya da yetkilisinden edinilen birincil veriler, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırma, belediyenin 2014- 2018 yılları arasındaki turizm faaliyetlerinin değerlendirilmesine yönelik olarak 2019 yılı Nisan ayında gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre, katılımcılardan bazıları sadece şu iki konuda olumlu görüş belirtmişlerdir. Bunlar; denetim faaliyetleri kapsamındaki“halka açık yerleri (pazar alanı vb.) temizlik ve sağlık kurallarına göre denetleme”ile pazarlama faaliyetleri kapsamındaki“ilçeye talep oluşturmak için festival, sergi gibi etkinlik”faaliyetleridir. Katılımcılar bu iki faaliyet dışında kalan diğer tüm faaliyetler hakkında olumsuz görüş belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to meeting the needs of the local people, the duties and responsibilities of the municipalities are fixed by law. Municipalities are the local governments most associated with tourism. Therefore, the services provided are not only for the local people and tourists, but also for the tourism enterprises that contribute to the municipal budget and provide services to the sector. The needs of tourists in the places they visit are accommodation and food and drink. In this respect, tourism enterprises that offer accommodation and catering services are important discs in the tourism backbone. In this context, the aim of the research conducted in Beyşehir district is to determine and evaluate the opinions of the owners or authorities of the tourism enterprises operating in Beyşehir on the tourism activities of the municipality. Primary data obtained from the owner or authority of 19 tourism enterprises selected and accessed by purposive sampling method were obtained by semi-structured interview method. The research was carried out in April 2019 to evaluate the tourism activities of the municipality between 2014-2018. According to the data obtained from the research, some of the participants expressed positive opinions only on the following two activities. These activities are to control public places (market areas, etc.) according to cleaning and health rules and to organize activities such as festivals and exhibitions to create demand for the district. The participants expressed negative opinions about all other activities except these two activities.