Yüzücülerde suda dönüş tekniğindeki horizontal itiş ile karasal vertikal sıçrama arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between horizontal turning techniques and horizontal vertical jumping in swimmers
  1. Tez No: 602694
  2. Yazar: YILDIZ ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET RAMAZANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme, Dikey Sıçrama, Kara Antrenmanı, İtiş Kuvveti, Dönüş, Swimming, Vertical Jump, Land Training, Propulsion (Repelling Force), Turning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında su içinde yapılacak dönüşteki havuz duvarından yapılan horizontal itme ile karasal vertikal sıçrama arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu bağlamda performans çalışmalarında dikey sıçramanın etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 21 lisanslı erkek gönüllü (Yaş: 15,7±1,53, Boy: 176,3±7,07, Kilo: 63,7±7,61) yüzme sporcusu katılmıştır. Sporcuların antrenman yaşı (7,57±1,77) dir. Karada vertikal sıçrama için çök-sıçra ve 25 cm'den düş-sıçra ölçümleri alınmıştır. Havuz içi ölçümlerinde 25 metrelik havuzda yarış temposu ile 20. Metre, 25. Metre ve dönüş sonrası 5. Metre dereceleri alınmıştır. Kara ve su içi ölçümlerinde xsens (ivme ölçer) ile vertikal sıçramalar ve dönüş ivmesi ölçülmüştür. Bulgular: Dönüş ivmesi ile yaş, boy, kilo, havada kalma süresi, sıçrama yüksekliği, diz fleksiyon açısı, 25 cm'den sıçrama ivmesi ve çök-sıçra sıçrama ivmesi değişkenleri arasında pozitif güçlü korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Yüzme sporcularının özellikle kısa kulvar yarışmalarındaki derecelerini düşürebilmeleri için dönüş ile ilgili teknikle beraber dönüş ivmesini ve dönüş sonrası hızını arttırabilmesi için dikey sıçrama antrenmanları yapmaları tavsiye olunur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this thesis, a horizontal and vertical thrust study was carried out by the horizontal thrust from the pool wall in the turn. In this research, vertical jump was analyzed in performance studies. Tools and Methoh: The study included 21 licensed male volunteers (Age: 15.7 ± 1.53, Male: 176.3 ± 7.07, Weight: 63.7 ± 7.61). The training age of the athletes is 7.57 ± 1.77 years. For vertical jump, land-drop and 25 cm drop-jump measurements were performed. In the in-pool measurements, after the race meter pace in the 25-meter pool, 20 meters, 25 meters and 5 meters after the turn. Inland and inland measurements, xsens (acceleration meter) and vertical jumps and return acceleration were measured. Symptoms: There was a strong positive correlation between rotation acceleration and age, boy, weight, air time, characteristic, knee flexion angle, 25 cm park acceleration and countermovement jumping point acceleration. Results: It is recommended that swimming athletes perform vertical jump exercises in order to increase the spin acceleration and post-turn speed in addition to the technique related to turning in order to decrease their rank especially in short lane competitions.