Psikotik bozukluklar ve obsesif kompülsif bozukluklarda bilişsel işlevlerin karşılaştırılması
Comparison of cognitive functions in psychotic disorders and obsessive compulsive disorders
  1. Tez No: 602852
  2. Yazar: ADNAN KUŞMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA BASKAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesyon, sanrı, sonuca atlama yanlılığı, atıf yanlılığı, bilişsel katılık, tamamlanma ihtiyacı, Obsessions, Delusions, Jumping to Conclusion, Attribution Bias, Cognitive Rigidity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez çalışmasının amacı OKB ve PB hastalarının bilişsel işlevlerinin ne derece benzeştiği/farklılaştığı araştırılmasıdır. Bu tez çalışmasının hipotezleri ise (i) Sonuca Atlama Yanlılığı Testi (SAYT)'nin sağlıklı kişiler PB hastaları ve OKB hastalarını birbirinden ayırt edebileceği (ii) SAY'ın iki vaka grubunda belirti şiddeti ile ilişkili olup olacağı (iii) Psikotik bozukluk grubunda SAY, AY ve BEP' ten oluşan bir model belirti şiddetini yordayacağı (IV) OKB grubunda SAY, BEA ve Tİ'den oluşan bir modelin belirti şiddetini yordayacağı şeklinde belirlenmiştir. Çalışmaya 71 sağlıklı kontrol, 57 psikotik bozukluk vakası, 61 OKB vakası katılmıştır. Her 3 gruba SDV formu, BAÖ, Stroop-TBAG testi, SAY, AY, Tİ, iki vaka grubuna belirti şiddetini saptamak amacıyla SAPS/SANS ve YBOCS ölçekleri uygulanmıştır. Sağlıklı kontroller ve OKB grubuna YBOCS belirti listesi ölçeği de uygulanmıştır. SAYT'nin üç grubu birbirinden ayırt edebildiği bulunmuştur. Ayrıca SAYT testinin her iki vaka grubunda belirti şiddeti ile ilişkili olduğu görülmüştür. PBG'da belirti şiddetini yordayabilecek SAY, AY ve BEP' ten oluşan bir model ortaya konamamıştır. OKBG'da belirti şiddetinin yordayabilecek SAY, BEA ve Tİ'den oluşan bir model ortaya konmuştur. Obsesyon ve psikozun doğasını anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the differences/similarities of the Cognitive functions between psychotic disorder patients (PDG), obsessive-compulsive disorder patients (OCDG) and healthy controls (HCG). The hypothesis of this thesis study is that i) JTC can differentiate HCG, OCDG, and PDG, ii) JTC is related to the disease severity in both PBG and OCDG, iii) a model which consists of JTC, AB and CR can predict the disease severity in PDG, iv) a model which consists of JTC, AB, NFC can predict the disease severity in OCD. The participants consisted of 71 healthy controls, 57 PD patients and 61 OCD patients. Beck's anxiety scale, need for closure scale, ınternal, personal and situational attribution questionnaire (IPSAQ), Stroop-TBAG test and jumping to conclusion (JTC) test were applied all groups of participants. PANSS for PDG and YBOCS for OCDG participants to determine the disease severity. The results show that JTC can differentiate all groups. JTC and disease severity in both patient groups has a relationship. Disease severity can not be predicted in PDG by a model of consists AB, JTC and CR. In OCDG, it is shown that disease severity can predict by a model that consists of JTC, AB, and NFC. Obsessions and delusions are not fully understood until today. More studies need to investigate this topic.