Kedilerde ekstremite uzun kemik kırıklarının sağaltımı
Treatment of long bone fractures of extremities in cats
  1. Tez No: 602851
  2. Yazar: GÜLCAN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SARIERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, ekstremite, uzun kemik, kırık, tedavi, Cat, extremity, long bone, fracture, treatment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Dünyada pet hayvan olarak beslenen kedi sayısındaki artış, veteriner hekimlerin de kedi kırıklarıyla daha sık karşı karşıya gelmesine neden olmuştur. Her ne kadar kedi uzun kemik kırıklarının tedavi prensipleri köpeklerdekine benzer ise de ortopedik teknikler açısından hastaya ve kırığa bağlı olmak üzere çeşitli farklılıklar mevcuttur. Bu çalışmada 58 kedide karşılaşılan 71 adet ekstremite uzun kemik kırığının değerlendirilmesi ve tedavi bulgularının paylaşılması amaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen 58 kedide, arka bacak kırıklarının daha fazla görüldüğü, en sık kırılan kemiğin tibia olduğu ve bunu sırasıyla femur, humerus, antebrachium, radius ve ulna'nın izlediği belirlenmiştir. Olguların %51,72 sinin yüksekten düşme, %36,20 sinin çeşitli travmalara ve %12 sinin de trafik kazalarına bağlı olarak şekillendiği görülmüştür. Uygulanan sağaltım yöntemleri incelendiğinde 54 olguda intramedüller pin, 4 olguda plak ve 1 olguda plak ve pin, 4 olguda caput ve collum femoris rezeksiyonu, 4 olguda bandaj, 3 olguda eksternal fikzasyon ve daha önce opere edilmiş ve komplike olmuş açık enfekte antebrachium olgusunda da amputasyon uygulanmıştır. İki olgu hariç tüm olgularda fonksiyonel iyilişme sağlanmış ve hastalar bacaklarını kullamaya başlamışlardır. Kırık sağaltım yönteminin seçiminde en önemli kriter olarak ekonomik nedenlerin etkin olduğu belirlenmiş ve hasta sahiplerine sunulan alternatifler arasında fiyat uygunluğu sebebi ile büyük bölümünün intramedüller pin uygulamasını tercih ettiği ve plak kullanımını tercih etmedikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, kırık tipine her zaman en uygun sağaltım yöntemini seçmek ekonomik nedenlerden dolayı mümkün olmasa da, seçilen yöntemin doğru şekilde uygulanması ve birkaç yöntemin bir arada kullanılması (intramedüller pin, serklaj, bandaj) ile başarılı sonuçlar almanın mümkün olduğu kararına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increase in the number of cats fed as pet animals in the world has caused veterinarians to face feline fractures more frequently. Although the principles of treatment of long bone fractures in cats are similar to those of dogs, there are several differences in orthopedic techniques depending on the patient and the fracture. In this study, it was aimed to evaluate 71 extremity long bone fractures encountered in 58 cats and to share the findings of treatment. In 58 cats used in the study, it was determined that the hind limb fractures were more common and the most common fractured bone was the tibia, followed by the femur, humerus, antebrachium, radius and ulna. According to cause of fractures, it was observed that 51.72% were falling from height, 36.20% were caused by various traumas and 12% by traffic accidents. When the treatment methods were evaluated, intramedullary pin was used in 54 cases, plate and screws in 4 cases, plate and pin combination in one case, caput and collum femoris resection in 4 cases, bandage in 4 cases, external fixation in 3 cases, and amputation in open infected antebrachium case which was previously operated and complicated. Functional improvement was achieved in all cases except two cases and the patients started to use their legs. The most important criteria in choosing the method of fracture treatment was determined as the economic constraints and most of the owners preferred intramedullary pin and did not prefer the use of plate. As a result, although it may not possible to choose the most appropriate treatment method for fracture type because of economic reasons it is decided that it is possible to get successful results by using the chosen method correctly and sometimes using a few methods together (intramedullary pin, cerclage, bandage).