Üniversite öğrencilerinde derste can sıkıntısı ile baş etme stratejilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The relationship between coping strategies with boredom in class of the university students and some variables
  1. Tez No: 602997
  2. Yazar: BÜŞRA KÖKÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞİN SATAN AYDINAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Can Sıkıntısı, Baş Etme Stratejileri, Ölçek Geliştirme, Academic Boredom, Coping Stategies, Scale development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmada ilk olarak, üniversite öğrencilerinin derste yaşadıkları can sıkıntısıyla baş etme stratejilerini belirlemek üzere ölçek geliştirilmiştir. 367 lisans ve lisansüstü öğrencisine derste sıkıldıklarında ne yaptıkları, derse odaklanmak için herhangi bir çaba gösterip göstermedikleri sorulmuştur. Eğer çaba gösteriyorlarsa kendilerini motive ederken ne yaptıkları ve zihinlerinden geçen düşünceler sorulmuştur. Elde edilen veriler ışığında 81 madde oluşturulmuştur. Bu maddeler 7 uzmanın görüşü alınmak suretiyle düzenlenmiş, 50 maddelik ölçek elde edilmiştir. Ölçek, 2019-2020 güz döneminde Marmara Üniversitesi Eğitim ve İlahiyat fakültesinde okumakta olan 1015 öğrenci üzerinde Kısa Can Sıkıntısı Eğilimi Ölçeği ve kişisel bilgi formu da beraber olarak uygulanmıştır. Öğrencilerden elde edilen veriler SPSS 21 paket programına kodlanarak faktör analizi yapılmıştır. Öğrencilerin 636'sıyla açımlayıcı, 379'u ile doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucu 4 faktörlü 25 maddelik ölçek elde edilmiştir. Elde edilen 4 faktör toplam varyansın %49,825'ini açıklamaktadır. Güvenirlik çalışmaları sonucu Cronbach's Alpha değeri; Bilişsel Yaklaşma alt boyutu için 0,878, Basit Uyaranlara Dayalı Davranışsal Kaçınma için 0,814, Bilişsel Kaçınma için 0,813, Harekete Geçiren Uyaranlara Dayalı Davranışsal Kaçınma için 0,696, ölçeğin tamamı içinse 0,861 olarak bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi ile ölçeğin, madde yükleri ve uyum değerleri açısından yeterli olduğu tespit edilmiştir. Ölçüt geçerliliğini saptamak amacıyla, geliştirilen Derste Can Sıkıntısıyla Baş Etme Stratejileri Ölçeği (DCSBSÖ) ile Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Ölçeği ve Kısa Can Sıkıntısı Eğilimi Ölçeği 172 üniversite öğrencisine uygulanmıştır. Sonrasında geliştirilen ölçek 371 üniversite öğrencisine uygulanarak stratejilerin; cinsiyet, sınıf, fakülte gibi demografik değişkenlerin yanı sıra algılanan genel akademik not ortalamalarına, derste sıkılma sıklıklarına, derse katılım düzeylerine ve dersi asma sıklıklarına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. DCSBSÖ toplamından ve alt boyutlarından alınan puanların; 1. Cinsiyet değişkenine göre, bilişsel yaklaşma ve harekete geçiren uyaranlara dayalı davranışsal kaçınma alt boyutlarında, 2. Fakülte değişkenine göre, bilişsel yaklaşma alt boyutunda, 3. Algılanan genel akademik not ortalamasına (GANO) göre, bilişsel yaklaşma ve bilişsel kaçınma alt boyutlarında, 4. Derste sıkılma sıklığına ve sıkıcı geçen bir dersten sonraki dersi asma sıklığına göre, bilişsel yaklaşma, bilişsel kaçınma, basit uyaranlara dayalı davranışsal kaçınma ve harekete geçiren uyaranlara dayalı davranışsal kaçınma alt boyutlarında 5. Öğrencilerin geçen yıl aldıkları derslere katılım düzeylerine göre, bilişsel yaklaşma, bilişsel kaçınma ve basit uyaranlara dayalı davranışsal kaçınma alt boyutlarında istatistiksel açıdan anlamlı şekilde farklılılaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, firstly, a scale was developed to determine the strategies of coping with the boredom experienced by university students in class. 367 undergraduate and graduate students were asked what they did when they were bored in class and whether they made any effort to focus on the lesson. If they were, they were asked to write down their thoughts and what they done while motivating themselves. In the light of the data obtained, 81 items were created. These items were arranged with the opinion of 7 specialists and a 50-item scale was obtained. The scale was administered to 1015 students studying at the Faculty of Education and Theology at Marmara University in the fall semester of 2019-2020. The data obtained from the students were coded to SPSS 21 package program and factor analysis was performed. Exploratory factor analysis was performed with 636 students and confirmatory factor analysis with 379 students. As a result of exploratory factor analysis, a 4-factor 25-item scale was obtained. The 4 factors explained 49,825% of the total variance. As a result of reliability studies, Cronbach's Alpha values; the subscale of Cognitive Approach was 0.878, 0.814 for Behavioral Avoidance Based on Simple Stimuli, 0.813 for Cognitive Avoidance, 0.696 for Behavioral Avoidance Based on Activating Stimuli, and 0.861 for the whole scale. Confirmatory factor analysis revealed that the scale was sufficient in terms of item loads and model fit indices. In order to determine the criterion validity of the scale, The Coping Strategies with Boredom in Class (CSBCS) with Coping Response Inventory and A Short Boredom Proneness Scale were administered to 172 university students. Then, the scale was administered to 371 university students and it was aimed to examine whether the strategies differ significantly according to demographic variables, the perceived grade point averages, the frequency of boredom in class, the level of participation in the courses, and the frequency of cutting class after a boring lesson. The followings were concluded: 1. There are significant differences between gender groups for cognitive approach and behavioral avoidance based on activating stimuli sub-scales; 2. There are significant differences between faculty groups for cognitive approach sub-scale; 3. According to the perceived Grade Point Average (GPA), there are significant differences in cognitive approach and cognitive avoidance sub-scales; 4. According to the frequency of boredom experienced in class and the frequency of cutting class after a boring lesson, there are significant differences in cognitive approach, cognitive avoidance and both behavioral avoidance sub-scales; 5. According to the level of participation in the courses they took last year, there are significant differences in cognitive approach, cognitive avoidance and behavioral avoidance based on simple stimuli sub-scales.