Hadislerde kadın ve fıtrat
Women and innate in hadiths
- Tez No: 603024
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRİ HOŞAB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Fıtrat, Kadın, Peygamber, Hadiths, Displosure, Woman, Propet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yüce Yaratıcı insanları kadın ve erkek olarak iki farklı cins hâlinde yaratmıştır. Her iki cinsin fıtratında ortak yönler olduğu gibi farklılıklarda vardır. İlahi irade, bu fıtrat farklılıklarına hikmetler ve vazifeler yüklemiştir. İnsan fıtratını gözetmek, fıtrata yüklenen hikmet ve vazifelerin neticesini elde etmek açısından önemlidir. Yüce Yaratıcı, kadın fıtratında da bazı farklılıkları irade etmiş ve bu farklılıklara vazifeler yüklemiştir. Kadın, yaratılış olarak hassas, nahif, zarif ve lâtif bir varlıktır. Kadının toplumdaki istihdamında ve beşeri münasebetlerde fıtratının gözetilmesi ve buna uygun muameleler geliştirilmesi, sosyal huzur ve günlük hayattaki verimlilik açısından önemlidir. Kadın, toplumda fıtrat kaynaklı birtakım roller üstlenmekte ve sıfatlar edinmektedir. Kadının fıtratına uygun bir hayat tarzını tercih etmesi ve muhatabı olan fertlerin onun fıtratına uygun muamelesi, sosyal hayata katkısını arttıracaktır. İslâm öncesi dönemde kadın, çoğunlukla fıtratına uygun bir muamele ve değer görmemiştir. İslâm'ın tebliğiyle kadının değeri ve fıtrî rolü ortaya çıkmış ve bu Müslüman toplumda kabul görmüştür. İslâm'ın mübelliği olan Hz. Peygamber de, muhatap kitlelerinden kadınlara erkek muhataplarıyla aynı değeri vermiş ve onları hidayete davet etmiştir. Kadınlara her zaman iyi muameleyi esas alan Allah'ın elçisi, ashabına da bunu telkin etmiş ve onlara kadınların fıtratlarına uygun davranmayı ders vermiştir. Bu araştırmada Hz. Peygamber'in hadislerinde kadının yeri ve fıtratı ilgili rivayetler ve tahlillerle ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Almighty Creator has created the human beings in two genders as women and men. As well as they have common features in their displosures, they also have differences. The providence has attributed some hidden causes and missions to these displosures. To supervise the human displosure is important in terms of getting the results of the hidden causes and the missions attributed to the displosure. The almighty creator has ordained some differences in the women displosure and attributed some missions to these differences. Woman is a sensitive, naïve, graceful and pleasant creature. During the employment of the women and in their human relations, supervising the displosure of the woman and to improving the treatments according to this are important in terms of social tranquility and productivity in daily life. The woman plays some roles in the society based on her displosure and she has some attributions. Her preference of life congenial with her displosure and treatment of the people according to her displosure will increase her contribution to social life. In the pre-Islamic period, the women hadn't seen a treatment and value expedient to their displosure. With the announcement of Islam, the value and her displosure role has rised and this has been approved in the Muslim society. Moreover, the Prophet Mohammad, who is the announcer of Islam, valued the woman equally with the men and he invited the woman to the true path.The Prophet Mohammad, who always based on well treatment to the women, suggested this to his companions, too. And he taught them to treat the women according to their displosure. In this study, the place and the displosure of the woman in Prophet Mohammad's deeds have been tried to reveal with relevant rumors and assays.