Kent konseylerinin işlevselliği: Konya büyükşehir ve ilçe belediyeleri örneği
Functionality of city councils: Case of Konya metropolitan and district municipalities
- Tez No: 603111
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELGİN UÇAR KOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, katılım, sürdürülebilir kalkınma, kent konseyi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzden 5000 yıl önce ortaya çıkan demokrasi düşüncesinin tanımı konusunda dahi halen bir konsensüs sağlanabilmiş değildir. Bu nedenle demokrasi konusundan bahsedildiğinde hangi tür demokrasi olduğunu belirtmek gerekmektedir. Çünkü günümüzde liberal demokrasi, sosyalist demokrasi ve hatta totaliteryen demokrasi gibi birbirine zıt kavramlar demokrasi kelimesinin önünde kullanılmaktadır. Bu çalışma içerisinde Konya Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde yürütülen kent konseyi faaliyetlerinin işlevsel bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini değerlendirebilmek adına; öncelikle demokrasi düşüncesinin gelişimi, tarihsel ve düşünsel boyutlarıyla ele alınmış, ardından günümüz demokrasi anlayışının temellerinde yatan açıklık, şeffaflık ve hesapverebilirlik gibi yönetişim ilkeleri kapsamında gerçekleştirilen katılım konusu üzerinde durulmuştur. Çalışmanın sonraki bölümünde ise; sürdürülebilir kalkınma ve katılım kavramları üzerinden kent konseylerini ortaya çıkaran süreç incelenerek kent konseylerinin işlevselliği üzerinde durulmuştur. Buradan edinilen bilgiler doğrultusunda çalışmanın son bölümünde Konya Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde bulunan kent konseylerinin işlevsel bir şekilde çalışıp çalışmadığı konusunda yapılan alan araştırmasının sonucuna yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
There is still no consensus on the definition of democracy idea that emerged 5,000 years ago from now. Therefore, when we talk about the democracy, it is necessary to state what kind of democracy that we talk. Because today, opposing concepts such as liberal democracy, socialist democracy and even totalitarian democracy are used before the word of democracy. In this study, in order to evaluate the city council activities in Konya Metropolitan and district municipalities are efectivelly or not; first of all, the development of the democracy idea has been discussed with its historical and intellectual dimensions. After todays' democracy thinking is critisized based on opennes, transparency and accountability concepts. İn the next section; the process of city councils is examıned with the concepts of sustainable development and participaiton. Thus, in the last section of study, its shared the results of research about effectivity of city councils in Konya Metropolitan and district municipalities.