Yerel demokrasinin gelişimi sürecinde kent konseylerinin rolü ve işlevselliği: Bursa ve Yalova kent konseyi örneği
Role and functioning of local democracy development process in the city council: Bursa and Yalova city council case
- Tez No: 447810
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Yerel Demokrasi, Katılım, Kent Konseyi, Bursa, Yalova, Democracy, Local Democracy, Participation, City Council, Bursa, Yalova
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Dünya, ekonomik, siyasal, yönetsel, teknolojik dönüşüm ve değişim içerisindedir. Ulus devletler güç kaybetmekte, küreselleşme, yerelleşme, demokrasi gibi yaklaşımlar önemli hale gelmektedir. Bu durum, yönetsel anlayışta bir paradigma değişimini beraberinde getirmektedir. Etkinlik, verimlilik gibi ilkelerin yanında şeffaflık, hesap verebilirlik, denetim, yönetişim, katılımcılık gibi ilkeler yeni yönetsel anlayışın temel ilkeleri haline gelmektedir. Yönetimdeki bu dönüşümün yanında toplumsal boyutta da önemli değişimler yaşanmaktadır. Artık 4-5 yılda bir yapılan seçimlere katılan, katılımcı olmayan, sorgulamayan bir toplum yapısından, teknolojik gelişmelerinde etkisiyle daha bilinçli, sorgulayabilen, düşüncesini ortaya koyabilen ve her şeyden anında haberi olabilen bir toplum yapısına doğru gidilmektedir. Burada yönetsel alanda akıllara gelen ilk sorular: Kim Yönetiyor? Nasıl Yönetiyor? sorularıdır. Demokrasi ile yönetmenin önemi sürekli vurgulanmakta, birçok yönetim birimi çalışmalarını meşrulaştırıcı araç olarak demokrasiyi görmektedir. Günümüzde, demokrasinin güç kazanması ise demokrasinin, yerel demokrasiler şeklinde tabandan oluşması ile mümkündür. Bu noktada yerel demokrasinin gelişimi sürecinde, yeni yönetim anlayışının getirdiği ilkeler çerçevesinde“kent konseyi”yapılanması ortaya çıkmıştır. Kent konseyleri, 2005 ve 2006 yılları arasında yasal boyutta desteklenmesi ile birlikte yönetimde halk katılımının benimsenmesi yolunu açmıştır. Öte yandan, yerel demokrasinin gelişim sürecine birçok katkı sağlayabilen veya sağlama kapasitesinde olan kent konseyleri, uygulama noktasında sorunlar yaşamaktadır. Bu minvalde, bu çalışmada; yerel demokrasinin gelişimi sürecinde kent konseylerinin rolü ve işlevselliği, iki uygulama alanı üzerinden incelenecektir. Çalışmanın sonunda ise elde edilen çıktılar neticesinde öneriler geliştirilecektir.
Özet (Çeviri)
World economic, political, managerial and technological transformation and change is in. Nation-states are losing power, globalization, localization, it approaches such as democracy becomes important. This situation brings about a paradigm shift in management approach. Efficiency, transparency alongside principles such as efficiency, accountability, audit, governance, principles such as participation is becoming the basic principles of the new managerial approach. The administration is experiencing significant changes in addition to the human dimension of this transformation. Now participating in the elections held 4-5 years, non-participants, the question of a social structure, the impact of technological advances make more informed, which can be questioned, which can reveal the thoughts and above all is to go to the instant news that can have a community structure. The first question coming to mind here in managerial areas: Who's directing? How to Manage? are questions. Democracy consistently emphasized the importance of managing several management unit is to see democracy work as legitimizing tool. Today, democracy is the empowerment of democracy, consisting of a base as possible with the local democracies. At this point in the development process of local democracy in the framework of the principles brought about by the new management approach“City Council”it has emerged structure. City Council in 2005 and has led the adoption of public participation in government with the support of the legal aspects of the way in 2006. On the other hand, the City Council, which provides many capabilities that can contribute to the development process or providing local democracy is experiencing problems in the practice. In this manner, in this study; The role of city councils in the process of development of local democracy and functionality, will be examined over the two applications. proposals will be developed in the output result obtained at the end of the study.