Türkiye'de yenilenebilir enerjiye yönelik teşvikler ile yenilenebilir enerji üretimi arasındaki etkileşim ve finansal yansımaları
Interaction between the reflections and financial incentives for renewable energy and renewable energy production in Turkey
  1. Tez No: 603142
  2. Yazar: NURETTİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, İşletme, Economics, Energy, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Teşviki, Büyüme Oranı, Cari Denge, Net Enerji, Toplam Enerji Üretimi, Toplam Yenilenebilir Enerji Üretimi, Renewable Energy Encouraged, Growth Level, Current Balance, Total energy, Total Energy Production, Total Renewable Energy Production
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yenilenebilir enerji doğanın korunması ve ülkelerin enerjide dışa bağımlılığının azalmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından azımsanmayacak derecede temiz ve sürdürülebilir enerji üretme ihtimali tüm Dünya'da ilgi uyandırmaktadır. Bu çalışmayla da Türkiye'nin 1984-2018 dönemine ait yıllık verileri kullanılarak yenilenebilir enerji üretimi ile seçilmiş makroekonomik değişkenler arasındaki kısa ve uzun dönem ilişkileri araştırılmaktadır. Değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı ARDL sınır testi ile incelenmiştir. Sınır testi sonucunda büyüme, cari denge, net ihracat ve toplam enerji üretiminin kısa ve uzun dönemde toplam yenilenebilir enerji üretiminin belirleyicilerinden olduğu gösterilmiştir. Granger nedensellik sonuçlarına göre; net enerji ile cari denge arasında çift yönlü granger nedensellik ilişkisi bulunmaktadır. Toplam enerji üretimi değişkeninden toplam yenilenebilir enerji üretimi, kişi başı GSYİH, net enerji, büyüme ve cari denge değişkenlerine doğru, büyüme değişkeninden toplam yenilenebilir enerji, net enerji ve enflasyon değişkenlerine doğru, net enerji değişkeninden toplam yenilenebilir enerji üretimi ve kişi başı GSYİH'la değişkenlerine doğru, cari denge değişkeninden toplam yenilenebilir enerji üretimi değişkenine doğru tek yönlü nedensellik ilişkileri bulunmaktadır. Analiz sonucunda yürütülen sağlamlık testleri ise verilerde otokolerasyon, değişen varyans ve yapısal kırılma sorunlarının olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Renewable energy plays an important role in protecting nature and reducing the dependence of countries on energy. Nevertheless, the possibility of generating clean and sustainable energy from renewable energy sources has attracted interest all over the world. It works with short and long-term relations between Turkey selected by the renewable energy production using annual data for the period 1984-2018 macroeconomic variables being investigated. ARDL limit test was used to determine whether there was a statistically significant relationship between the variables. As a result of the border test, growth, current account balance, net exports and total energy production are the determinants of total renewable energy production in the short and long term. According to Granger causality results; There is a bi-directional granger causality relationship between net energy and current balance. From total energy production variable to total renewable energy production, per capita GDP, net energy, growth and current balance variables, from growth variable to total renewable energy, net energy and inflation variables, from net energy variable to total renewable energy production and per capita GDP There are one-way causality relationships from the current balance variable to the total renewable energy generation variable. On the other hand, robustness tests conducted as a result of the analysis show that there are no autocoleration, changing variance and structural breakage problems in the data.