Helikobakter pilori pozitifliğinin serum myeloperoksidaz aktivitesine etkisi
The effect of helicobacter pilori positivity on serum myeloperoxidase activity
- Tez No: 603256
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR NAZLIGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Helikobakter pilori, kronik gastrit, myeloperoksidaz, Helicobacter pylori, chronic gastritis, myeloperoxidase
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Helikobakter pilori (H. pilori) kronik gastrit, peptik ülser ve nonkardiyak gastrik kanser için önemli risk faktörüdür. Ayrıca başta ateroskleroz olmak üzere bazı sindirim sistemi dışı hastalık veya bozuklukların etyopatogenezinden de sorumlu tutulmaktadır. H. pilori ile enfekte gastrik mukozada lokal myeloperoksidaz (MPO) aktivitesinin arttığı gösterilmiştir. MPO proinflamatuar, proaterosklerotik bir enzimdir. Bu çalışmada H. pilori gastrit teşhis edilen hastalarda H. pilori enfeksiyonu - serum MPO ilişkisi araştırıldı. Metot: Çalışma üst gastrointestinal şikâyetleri sebebiyle özofagogastroduodenoskopi yapılan ve organik lezyon tespit edilmeyen hastalarda yürütüldü. H. pilori enfeksiyonunun teşhisi, gastrik mukoza örneklerinin histolopatolojik incelemesiyle yapıldı. Serum MPO aktivitesi enzim-linked imminosorbent assay (ELISA) yöntemiyle çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan ardışık 129 hastanın 94'ü (% 73) H. pilori pozitifti, 35'inde (% 27) H. pilori görülemedi. Serum MPO aktivitesi H. pilori pozitif ve negatif hastalarda sırasıyla 2,72 ± 1,96 pg/ml ve 2,45 ± 1,63 pg/ml bulundu (p = 0,49) (p > 0,05). Sonuç: H. pilori enfeksiyonu ile serum MPO aktivitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. H. pilori enfeksiyonu - MPO aktivitesine ilişkin çok az sayıda çalışma mevcuttur. Konunun daha fazla aydınlatılması için yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objectives: Helicobacter pylori most important risk factor for choronic gastritis, peptic ulcer and noncardia gastric cancer. H.pylori is also held responsible for other extraintestinal disease and disorders such as atherosklerosis. Mucozal biobsy specimens from patients with H.pylori infection showed increased amounts of local myeloperoxidase (MPO) activity. MPO proatherosclerotic and proinflamatory is enzym. This study investigated association H.pylori infection – serum MPO activity in H.pylori infected patients with gastritis. Methods: This study was performed on the patients had been scheduled for esophagogastroduodenoscopy because of symptoms suggestive of gastrointestinal disease and patients without organic lesion. The diagnosis of H.pylori infection was performed by the histopathologic assesment of gastric biobsies. Serum MPO activity was measured by enzyme–linked immunoassay (ELISA). Results: The study included 129 consecutive patients was 94 (73%) of H. pylori positive, 35 (27%) of patient was not observed H. pylori. 2,72 ± 1,96 pg/ml and 2,45 ± 1,63 pg/ml (p=0,49) (p> 0.05) was found in serum MPO activity of H. pylori-positive and-negative patients respectively. Conclusion: Significant correlation was not found the between H. pylori infection and serum MPO activity. A very small number of studies are available on H. pylori infection - the MPO activity. We believe that more studies are needed to illuminate the new on this subject.