Parvoviral enteritisli köpeklerde ekokardiyografik değerlendirmeler
Echocardiographic evaluations of parvo viral enteritis in dogs
- Tez No: 603466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUĞRAHAN BEKİR YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, köpek, myokarditis, parvovirus, parvoviral enteritis, Dog, Echocardiographic, Myocarditis, Parvovirus, Parvovirus Enteritis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Parvo virüslerden kaynaklı enfeksiyonlara köpeklerde dünyanın birçok ülkesinde rastlanmaktadır. Parvo virus, farklı yaş gruplarını etkilemekle birlikte özellikle 12 aylıktan küçük köpeklerde“parvoviral enteritis”olarak bilinen yüksek mortalite ve bulaşma oranına sahip enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Bu çalışmada sahada sık görülen parvo virüsün, enfekte köpekler üzerindeki ekokardiyografik ve bazı hematolojik bulguları değerlendirilmiştir. Çalışma grubunu parvo virüs pozitif (n=13) ve kontrol grubunu ise parvo virüs negatif (n=5) yavru köpekler oluşturmaktadır. Çalışma gruplarındaki hayvanlar hızlı test sonucu ve hemogram değerlerine göre belirlendikten sonra ekokardiyografik muayene ve değerlendirmeler ile kalbin anatomik ve morfolojik değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen tüm sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma ile parvoviral enteritisli yavru köpeklerin ekokardiyografik parametrelerinde önemli değişiklikler saptandı. Özellikle çalışma grubunu oluşturan köpeklerin sol atriyum çapları, ejeksiyon fraksiyonu ve fraksiyonel kısalma bulgularının kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı oranda azaldığı belirlendi. Günümüzde halen yavru köpeklerde yüksek mortalite ile seyreden parvoviral enteritis hastalığının değerlendirilmesinde klinik parametrelere ek olarak ekokardiyografik ölçümlerin de yapılmasının yararlı olacağı, bununla birlikte parvoviral enteritisli köpeklerde en önemli ölüm sebebi olan kardiyak problemlerin değerlendirilmesinde daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Infections caused by Parvo viruses are common in dogs in many countries of the world. Although parvo virus affects different age groups, it causes infections with high mortality and transmission rate known as“parvoviraL enteritis”espesially in dogs less than 12 months of age. In this study, echocardiographic and some hematological findings of parvo virus infected dogs were evaluted. The study group consisted of parvo virus positive (n= 13) and the control group consisted of parvo virus negative (n= 5) puppies. After determining the animals in the study groups according to rapid test results and hemogram values, echocardiographic examinations and evalutions aimed to anatomical and morphological evalutioan of the heart. All results were compared statistically. As a result of this study with puppies parvo viral enteritis, significant changes in echocardiographic parameters were detected. It was determined that left atrial diameters, ejection fraction and fractional shortening findings of the dogs in the study group decreased significantly compared to the control group. In addition to clinical parameters, echocardiographic measurements will be useful for the evaluation of parvoviral enteritis in puppy dogs. However, further studies are needed to evaluate the most important cause of death in dogs with parvoviral enteritis.