Parvoviral enteritisli köpeklerde ekokardiyografik ölçümler ve bazı kalp biyomarkırlarının araştırılması
Echocardiographic measurements and investigation of some heart biomarkers in dogs with parvoviral enteritis
  1. Tez No: 951094
  2. Yazar: DAMLA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KABU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, İç Hastalıkları, Veterinary Medicine, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, Kardiyak troponin, Kreatin kinaz, Natriüretik peptid, Parvoviral enteritis, Cardiac troponin, Creatine kinase, Echocardiography, Natriuretic peptide, Parvoviral enteritis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sunulan çalışmada cinsiyet ve ırk fark etmeyen, 2-12 aylık yaş aralığında olan ve CPV'nin herhangi bir suşuna karşı aşı geçmişi bulunmayan 25 adet köpek kullanıldı. Yapılan muayenede klinik belirtileri ile hasta sahibinin verdiği anamnez bilgileri parvoviral enteritis ile uyuşan ve hızlı test sonucu parvovirüs antijeni açısından pozitif çıkan 15 köpek (8,49±4,21 kg) hasta grubuna katıldı. Herhangi bir klinik belirtisi bulunmayan, klinik muayenesi sırasında herhangi bir hastalık belirtisi vermeyen, hasta sahibinin verdiği anamnezde olumsuz bir durum saptanmayan ve hızlı test sonucu parvovirüs antijeni yönünden negatif olarak çıkan 10 köpek (18,10±10,85 kg) kontrol grubuna katıldı. Hasta ve kontrol gruplarına katılan köpeklerin vena cephalica antebrachii'den tekniğine uygun olarak kan örnekleri biyokimya tüplerine alındı. Biyokimyasal parametreler için alınan antikoagulantsız kan örnekleri santrifüj edildikten sonra serumları elde edildi ve bu serumlardan kalp biyomarkırlarından NT-proBNP, cTn-I ve CK-MB parametreleri ölçüldü. Ekokardiyografi cihazı kullanılarak hasta ve kontrol gruplarının sağ parasternal pozisyonda ekokardiyografik muayeneleri gerçekleştirildi. Yaptığımız ekokardiyografik muayene sonucunda 2-D, M-mode ve Doppler ekokardiyografi verileri elde edildi. Yaptığımız çalışmada kalp biyomarkırlarından NT-proBNP (p0,05) düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek tespit edilmiştir. Ölçtüğümüz ekokardiyografik parametrelerden LA Diam, LVEDV, LVESV, LVIDd, LVIDs, IVSs, LVPWs ve LV Mass değerlerinde de istatistiki olarak anlamlı fark tespit edildi. Sunulan çalışmanın sonuçları dikkate alındığında kalp biyomarkırlarından NT-proBNP tayinin miyokarditis vakalarının teşhisinde önemli bir rol oynadığını düşünmekteyiz. Yapılan sağ parasternal ekokardiyografik muayenelerde de CPV-2 enfeksiyonun kalbe olan etkisini destekleyen veriler özellikle sol ventrikül iç çapı ve hacmi ile ilgili parametrelerde elde edilmiş olup, CPV-2 pozitif köpeklerde özellikle Doppler ekokardiyografi ve sağ kalp ölçümleri noktasında daha çok literatür çalışmasına ihtiyaç olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In the presented study, 25 dogs, regardless of gender or breed, between the ages of 2-12 months and without a history of vaccination against any strain of CPV, were used. Fifteen dogs (8.49±4.21 kg) whose clinical symptoms and the anamnesis given by the patient's owner were consistent with parvoviral enteritis and whose rapid test results were positive for parvovirus antigen were included in the patient group. Ten dogs (18.10±10.85 kg) without any clinical symptoms, without any disease symptoms during the clinical examination, without any negative situation in the anamnesis given by the patient's owner and whose rapid test results were negative for parvovirus antigen were included in the control group. Blood samples of the dogs included in the patient and control groups were taken from the vena cephalica antebrachii in accordance with the technique into biochemistry tubes. After the anticoagulant-free blood samples taken for biochemical parameters were centrifuged, their sera were obtained and the cardiac biomarkers NT proBNP, cTn-I and CK-MB parameters were measured from these sera. Echocardiographic examinations were performed in the patient and control groups in the right parasternal position using an echocardiography device. As a result of the echocardiographic examination, 2-D, M-mode and Doppler echocardiographic data were obtained. In our study, the cardiac biomarkers NT-proBNP (p0.05) were found to be higher in the patient group than in the control group. Statistically significant differences were also found in the echocardiographic parameters we measured, namely LA Diam, LVEDV, LVESV, LVIDd, LVIDs, IVSs, LVPWs and LV Mass. Considering the results of the presented study, we believe that the determination of NT proBNP, a cardiac biomarker, plays an important role in the diagnosis of myocarditis cases. In the right parasternal echocardiographic examinations, data supporting the effect of CPV-2 infection on the heart were obtained, especially in the parameters related to the left ventricular internal diameter and volume, and it was concluded that more literature studies are needed, especially in terms of Doppler echocardiography and right heart measurements in CPV-2 positive dogs.