Yaşlılarda üriner inkontinansın denge ve fonksiyonel durum üzerine etkileri
The effects of urinary incontinence on functional status and balance in the elderly
- Tez No: 603481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ÇELİKER TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatri, Physiotherapy and Rehabilitation, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, üriner inkontinans, fonksiyonel durum ve denge, Elderly, urinary incontinence, functional status and balance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geriatrik Fizyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı üriner inkontinansı olan ve olmayan 60 yaş üstü bireylerde üriner inkontinansın fonksiyonel durum ve denge üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışma Manisa Huzurevi Vakfı'nda kalan toplam 57 gönüllü ile gerçekleştirildi. Üriner inkontinans durumunu, tipini ve şiddetini saptamak için ICIQ'da yer alan bazı sorular, UDI-6, IIQ-7, OAB-V8 anketleri kullanıldı. Elde edilen sonuçlara göre katılımcılar, üriner inkontinansı olan ve olmayan olarak 2 gruba ayrıldı. Her iki gruba fonksiyonel durum değerlendirmesi için senior fitnes testin 6 bataryasından 4'ü olan 30 sn otur-kalk, 8 adım kalk yürü, 2 dk step ve sandalyede otur-uzan testleri yapıldı. Denge değerlendirmesinde her iki grup için Berg Denge Ölçeği kullanıldı. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler bakımından fark yoktu (p>0.05). Üriner inkontinanslı grupta 25 kişi, diğer grupta 32 kişi yer almaktaydı. İki grup fonksiyonel durum ve denge değerlendirmesinde üriner inkontinanslı grubun skorları daha düşük bulundu fakat bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Üriner inkontinanslı grupta cinsiyete göre fonksiyonel durum ve denge değerlendirmesinde 2 dk step ve 8 adım kalk ve yürü testlerinde anlamlı bir fark (p0.05). 8 adım kalk yürü testi ile UDI-6 arasında negatif yönde güçlü, 8 adım kalk yürü testi ile OAB-V8 arasında negatif yönde orta dereceli, BDÖ ile UDI-6 arasında pozitif yönde orta dereceli, 30 sn otur-kalk testi ile OAB-V8 ile pozitif yönde orta dereceli korelasyon bulundu (rho:-0,630 p=0.001, rho=-0,407 p=0.044, rho=0,405 p=0.045, rho=0,467 p=0,018). Sonuç: 60 yaş ve üstü üriner inkontinansı olan ve olmayan yaşlılarda fonksiyonel durum ve denge etkilenebilir. İnkontinanas semptomları arttıkça denge ve fonksiyonel durum kötüleşebilir fakat daha fazla sayıda çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of urinary incontinence on functional status and balance in individuals over 60 years of age with and without urinary incontinence. Method: The study was carried out with 57 volunteers from Manisa Nursing Home Foundation. To determine urinary incontinence status, type and severity, some questions in ICIQ, UDI-6, IIQ-7, OAB-V8 questionnaires were used. Participants were divided into 2 groups with and without urinary incontinence. Functional status was evaluated using the 30 seconds chair stand test, 8 food up and go test, 2 minutes step test and chair sit and reach test, 4 batteries of Senior Fitness Test. Berg Balance Scale was used for the two groups in balance evaluation. Results: Demographic characteristics of the groups were similar (p> 0.05). There were 25 people in the UI group and 32 people in the other group. The scores of the urinary incontinence group were lower in the two groups' functional status and balance evaluation, but this difference was not statistically significant (p> 0.05). In the urinary incontinence group, there was a significant difference (p 0.05). 8 food up and walk test negatively strong correlation with UDI-6, 8 food up and walk test negatively moderate correlation with OAB-V8, BDÖ with positively moderate correlation with UDI-6 and 30 second chair stand test with pozitively moderate correlation with OAB-V8 was found (rho:-0,630 p=0.001, rho=-0,407 p=0.044, rho=0,405 p=0.045, rho=0,467 p=0,018). Conclusion: Functional status and balance may be affected in elderly patients with and without urinary incontinence aged 60 years and older. Balance and functional status may worsen as incontinence symptoms increase, but more studies are needed.