Premature bebek annelerinde doğum sonrası depresyon ve suçluluk, utanç duyguları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between postpartum depression and guiltiness- shame emotion in premature baby mothers
- Tez No: 603482
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Postpartum depresyon, prematüre, suçluluk, utanç, Postpartum depression, premature, guiltiness, shame
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Prematüre ve miadında doğum yapan annelerin postpartum dönemde depresyon düzeyleri ile hem sosyodemografik risk faktörlerini hem de suçluluk, utanç duyguları arasındaki ilişkiyi yordamaktır. Gereç ve Yöntem: Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğine 01.03.2018-01.03.2019 tarihleri arasında rutin sağlık kontrolleri veya mevcut hastalıkları nedeniyle başvuruda bulunan bebeklerin anneleri çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya dahil olma kriterlerini taşıyan gönüllü annelerle yapılan psikiyatrik görüşme sonrasında; Sosyodemografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği ve Suçluluk-Utanç Ölçekleri uygulandı. Verilerin istatiksel analizi“ MiniTAB17 ”programı kullanılarak değerlendirildi. Kategorik verilerin karşılaştırması için Chi-square ve Fisher Exact testi kullanıldı. Tüm parametrik verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov–Smirnov testi ile değerlendirildi; normal dağılıma uyan parametrik veriler t testi ile normal dağılım göstermeyen parametrik veriler ise Mann-Whitney U testi kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Prematüre ve miadında doğum yapmış anneler, uygulanan Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği dikkate alınarak“PPD (Postpartum Depresyon) olan grup”ve ''PPD olmayan grup'' olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. Prematüre doğum yapan annelerde PPD sıklığı %40,0 iken, term bebek annelerinde ise %26,1 olarak saptanmıştır. Prematüre bebek annelerinin PPD olan grubunda eş sosyal desteği ve anne sütüyle besleme oranları daha düşük iken, ailede psikiyatrik hastalık öyküsü ve bebek bakımı konusunda kendisini yetersiz hissetme düzeyi anlamlı olarak daha yüksek tespit edilmiştir. Miadında doğum yapan annelerde ise sadece eş sosyal desteği ve ailede psikiyatrik hastalık öyküsü PPD ile ilişkili bulunmuştur. Miadında doğum yapan annelerin PPD olan ve olmayan grupları arasında suçluluk utanç skorları açısından anlamlı bir ilişki gözlenmezken, prematüre bebek annelerinin PPD olan grubunda utanç skorları anlamlı derecede daha yüksek tespit edilmiştir. Sonuç: Postpartum depresyon, anne ve bebeğin sağlığını önemli ölçüde etkileyen ve dikkate alınması gereken bir bozukluktur. Prematüre bebek annelerinde doğum sonrası dönemde depresyon açısından riskli bulunan grupların erken dönemde tanınması ve gerekli müdahalelerin uygulanması öncelikli hedeftir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To İnvestigate the relationship between depression levels in the postpartum period and both sociodemographic risk factors and guilt-shame feelings of premature and timely birth mothers. Equipment and method: In Karabük Training and Research Hospital Pediatric Clinic between the date of 1st March 2018 to 1st March 2019, mothers of babies who attended for routine control or for their illneses joined to this study. After the psychiatric interview with volunteer mothers who met the criteria for participation in the study, sociodemographic info form, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale, Edinburg Postpartum Depression Scale and Guilt-Shame Scale applied. The analysis of data were evaluated by using MiniTAB17 program. For comparison of categorical data Chi-square and Fisher's Exact tests are used. Conformity of all parametric data to normal distribution is evaluated with Kolmogorov- Smirnov test, Parametric data showing normal distrubition is compared with t test and parametric data not showing normal distribution is compared with Mann -Withney U test. Finding: Premature and timely birth mothers are seperated in to two groups of with Postpartum Depression and without Postpartum Depression by using Edinburg Postpartum Depression Scales. The frequency of PPD in premature birth mothers are %40.0 and timely birth mothers frequency of PPD is %26.1 . While in the PPD group of premature infant mothers, spousal social support and breastfeeding rates were lower, family history of psychiatric illness and feeling insufficient in terms of infant care were significantly higher. Timely birth mothers with PPD and without PPD don't have any meaningful relationship about guilt shame scores, but timely birth mothers' only spousal social support and family history of psychiatric disease were found to be associated with PPD. Timely birth mothers with PPD and without PPD don't have any meaningful relationship about guiltiness shame scores but premature birth mothers with PPD have meaningful higher shame scores. Result:Postpartum Depression is a very important disorder that significantly affects the health of the mother and baby.The primary objective is to identify the groups at risk of depression in the postpartum period and to implement the necessary interventions.