Süleymeniye yazma eser kütüphanesinde bulunan 19.yüzyıla ait üç adet Kur'an-ı Kerim'in kitap sanatları bakımından incelenmesi
An analysis of three Kuran-i Keri̇m from the 19th century in süleymani̇ye manuscripts library in terms of manuscripts arts
- Tez No: 603589
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ELİTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Süleymaniye Kütüphanesi, El yazması, Hat, Tezhip, Cilt, Solomon's Library, Handwriting, Calligraphy, Gilding, Tome
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırmada Süleymaniye Kütüphanesinde bulunan Nuriarlasez koleksiyonu 88 envanter numaralı, Yazmabağışlar koleksiyonu 03787 envanter numaralı ve Tercüman koleksiyonu 00001 envanter numaralı 19. yy la ait üç eser kitap sanatları bakımından ele alınmıştır. Üç bölümden oluşan oluşan bu çalışmanın ilk bölümü kitap sanatları hakkında bilgi ve tarihsel gelişim bakımından ele alınmıştır. İkinci bölüm el yazmalarının hazırlanışı, konuları, Kur'an-ı Kerim bezemeciliği ve Kur'an-ı Kerimde bulunan tezhipli alanlar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Süleymaniye Kütüphanesi eserlerinden Nuriarlasez 88, Yazmabağışlar 03787 ve Tercüman 00001 koleksiyonlarına ait üç eser yazı, üslup, desen, teknik, motif ve renk bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, three 19th century book belonging to the collections Nuriarlasez 88, Yazmabağışlar 03787 and Tercüman 00001 from the Süleymaniye Library were investigated in terms of their arts. The first part of this work, which consists of three chapters, consists of the information and historical development of the books art. The second section provides information on the preparation of manuscripts, the fields, the design of the Koran, and the recipients of the Holy Quran. In the third part, three works belonging to the collections Nuriarlasez 88, Yazmabağışlar 03787 and Tercüman 00001 from the Süleymaniye Library were examined in terms of writing, style, pattern, technique, motif and color.