Performans hedeflerinin belirlenmesinin çalışanların iş tatmini ve iş-aile yaşam çatışmasına etkisi : Bankacılık sektöründe bir araştırma
The effect of determination of performance goals on work satisfaction and work-family life conflict of employees: A research in the banking sector
- Tez No: 603620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASENA GÜLOVA ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Hedefleri, İş Tatmini, İş Aile Yaşam Çatışması, Performance Targets, Job Satısfaction, Work Family Conflict
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada amaç kurumsal örgütler olan bankalarda çalışan personellerin performans hedeflerinin belirlenmesinin çalışanların iş tatmini ve iş-aile yaşam çatışmasına etkisini istatistiksel olarak araştırmaktır. Bu amaçla elde edilen veriler için tanımlayıcı istatistiksel metotlar; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçeklerin güvenilirliğini test etmek için güvenilirlik analizi yapılmıştır. Ayrıca modelin uygunluğunu test etmek için doğrulayıcı faktör analizi yapılarak çalışmanın analiz kısmı sonlandırılmış ve elde edilen sonuçlar neticesinde performans hedeflerinin belirlenmesinin; iş tatmini ile pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişkisi olduğu, iş aile yaşam çatışması ile negatif yönlü ve anlamlı bir ilişkisi olmadığı tesbit edilmiştir. Araştrımanın demografik değişkenlerine göre oluşan bulgularında: Ankete katılan katılımcıların haftada toplam çalışma saati ve çalışılan pozisyona göre performans ölçeğinin puan ortalamalarında anlamlı fark oluşturduğu, eşlerin çalışma durumu ve çalışılan pozisyona göre iş tatmini ölçeğinin puan ortalamalarında anlamlı fark oluşturduğu ve son olarak bankacılık sektöründe toplam hizmet süresine göre iş-aile yaşam çatışması ölçeğinin puan ortalamalarına göre anlamlı fark oluşturduğu yapılan analizlerle görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search the effect of determining the performance targets of the employees working in banks, which are institutional organizations, their job satisfaction and the conflict between their work and family lives. For the data obtained for this purpose descriptive statistical methods; number, percentage, average, standard deviation are used. The data obtained from the study are analyzed using SPSS 22.0 program. Reliability analysis is performed to test the reliability of the scales. In addition, the confirmatory factor analysis is conducted to test the suitability of the model, and the analysis part of the study is finalized and as a result of the results obtained; it is found that there is no negative and meaningful relationship between work and family life conflict to determine performance targets have a positive and meaningful relationship with job satisfaction. According to the findings of the study formed by demographic variables of the study: this significant relationship becomes clear. In the survey, it is found out that the total scale of working hours and the performance scale according to the position of the participants makes a significant difference in the score averages, the job satisfaction scale of the spouses makes a significant difference in the average of the points according to the working position and lastly, and lastly the work-family according to the total working time in the banking sector. It is seen that the life conflict scale makes a significant difference according to the avarage scores.