Çankırı ilinde tarımsal desteklemelerin üretim artışına etkisi
The effect of agricultural subsidies on the i̇ncrease i̇n production i̇n Çankiri province
- Tez No: 603621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Ziraat, İşletme, Geography, Agriculture, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tarım Coğrafyası, Tarımsal Destekleme, Tarımsal Üretim, Çankırı, Agricultural Geography, Agricultural Subsidies, Agricultural Production, Çankırı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Çankırı İlinde Tarımsal Desteklemelerin Üretim Artışına Etkisi isimli çalışmamız Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü ile Orta Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü arasında paylaşılmış olan Çankırı ili idari bölgesini kapsamaktadır. Teknolojideki gelişmelere rağmen tarımsal üretimin büyük ölçüde üreticinin kontrolü altında olmayan doğa koşullarının etkisi altında olması sektörün desteklenmesi ve korunmasını gerektirmektedir. Tarımsal verim düşüklüğü uzun yıllardır bir sorun halindeki Türkiye de desteklemelerin üretimde ne derece etkili olduğunu görebilmek için tarımsal desteklemeleri ve modernizasyonu incelenmesi ve gerçekte verim artışındaki etki derecelerinin ortaya konulması amacımızı oluşturmaktadır. Bu nedenle Çankırı ilinin son 15 yıllık, toprak varlığı ve arazi kullanımı, sulama, tarımsal üretim verileri ve ilde uygulanan destekleme miktarlarının tarımsal üretimini nasıl etkilediğini, özellikle teknoloji ve yeni metot ve tekniklerin kullanımının tarımsal üretim üzerindeki etkileri, iklimsel ve toprak yapısına bağlı olarak, dekara verimdeki artış ve azalışlar ile üretim üzerindeki etkileri coğrafi bir bakış açısıyla ortaya konulmuştur. Sonuç olarak Çankırı'da tarım arazilerinin oldukça küçük parçalara bölünmüş olması ve eğimin fazla oluşu gelişen tarım teknolojisinden işletmelerin yeterince yararlanmasını kısıtlamaktadır. İlde yağışın yıllar içerisindeki dağılış düzenindeki değişimler ve sulama imkânlarının oluşturulamadığı alanların fazla oluşu kuru tarımı zorunlu kılmış bu durumda tarımsal üretim kararlılığını olumsuz etkilemiştir. 2004 yılından günümüze toplam ekiliş yapılan tarla alanı, nadas alanı yükselirken, tarıma elverişli olduğu halde kullanılmayan alan azalmıştır. Toplam tarım arazisinin %31,1'i de ekonomik olarak sulanabilir olmasına karşılık arazisinin % 16'sı sulanabilmektedir. Bu durum da dolayısıyla üretimi ve verimliliği olumsuz yönde etkilemektedir. Desteklemeler üreticinin verimi arttırmasından ziyada farklı alanlarda kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bazı desteklemelerin dekara alınan verimden ziyade tüketicinin maliyetlerine destek olmak ve fiyat dengesini sağlamak bazılarının ise dolaylı olarak tarımsal verimin arttırılmasına amacıyla yapılan desteklemeler olduğu kanısına varılmıştır. Fakat birim alandan alınan verim üzerinde coğrafi faktörlerin büyük bir etkisinin olduğu aşikârdır.
Özet (Çeviri)
The effect of agricultural supports on the increase in production of the province of Çankırı, our work in the Black Sea region of the western Black and Central Anatolia region between the Middle East of the district of the area of the province is shared between the administrative region of Çankırı. Despite developments in technology, agricultural production is largely under the influence of natural conditions that are not under the control of the manufacturer, requiring support and protection of the sector.The decrease in agricultural efficiency has been a problem in Turkey for many years our aim is to see how effective the support in the production of agricultural support and modernization and the fact that the effectiveness of the increase in efficiency. For this reason, the last 15 years of Çankırı Province, soil and land use, irrigation, agricultural production data and the amount of support applied in the province affects the agricultural production, especially technology and new methods and techniques Due to its effects on agricultural production, climatic and soil structure, the increase in per decare yield and its effects on production have been demonstrated from a geographical perspective. Consequently, the fact that farmland is divided into fairly small pieces and the excess of the slope restricts the utilization of agricultural technology to the enterprises sufficiently.In this case, the changes in the distribution of the rainfall in a year and the excess of areas where irrigation opportunities cannot be created have forced dry farming, which negatively influenced the determination of agricultural production.The field area, which has been cultivations from 2004 to present, has decreased while the rarity area rises and the unused space is favorable to agriculture. 31,1% of total agricultural land is economically irrigable in the field, 16 % of the land can be irrigted.This situation also negatively impacts production and efficiency. It is concluded that the supports has been used in different areas to increase productivity.In addition, some of the support of the consumer's costs rather than the per decare received data, and to provide the balance of the price of some of the indirect support for the increase of agricultural efficiency was concluded.However, it is obvious that geographical factors have a major impact on the yield from the unit area.