Genelleştirilmiş entropinin yüksek boyutlu doğası
High dimensional nature of the generalized entropy
- Tez No: 603875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SALTI, DOÇ. DR. OKTAY AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kozmoloji, Termodinamik, Entropi, Cosmology, Thermodynamics, Entropy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Son yıllarda yapılan astrofiziksel gözlemlerden elde edilen veri setleri evrenin ivmeli genişleme dönemine girdiğine işaret etmektedir. Doğal olarak, bu gizemli davranışın nedenini anlamaya çalışma problemi modern kozmolojinin en önemli araştırma konularından bir tanesi haline gelmiştir. Tahmin edilenden daha hızlı genişleme davranışının yaygın olarak“karanlık”içeriklerden (madde, enerji ve radyasyon) kaynaklandığı düşünülmektedir. Literatürde ortaya konulmuş çeşitli kuramsal modeller olmasına rağmen evrenin aydınlatılması gereken (karanlıkta kalmış) tarafı halen gizemini korumaya devam etmektedir. Diğer yandan, termodinamik-kozmoloji ilişkisi de önemli güncel araştırma konularından bir diğeridir. Bu bağlamda birçok araştırma tamamlanmış ve oldukça önemli sonuçlar elde edilmiştir. Bu tez çalışması yukarıda bahsi geçen iki önemli araştırma konusunu temel almaktadır. D-boyutlu Friedmann-Robertson-Walker tipi Kaluza-Klein evren modeli için holografik karanlık enerji yoğunluğu yeniden yazıldıktan sonra termodinamik yasaları (birinci ve ikinci) tartışılarak kozmolojik çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The datasets obtained from the astrophysical observations made in recent years have indicated that the universe has entered a period of accelerated enlargement. Naturally, the problem of understanding the cause of this mysterious behavior has become one of the most important research topics of modern cosmology. It is thought that the expansion behavior, which is faster than predicted, is commonly caused by“dark”contents (matter, energy and radiation). Despite the fact that there are several theoretical models in literature, the“dark”side (needs to be enlightened) of the universe remains its mystery. On the other hand, the relationship between thermodynamics and cosmology is another important research topic. In this context, many studies have been completed and very important results have been obtained. This thesis is based on two important research topics mentioned above. After rewriting the holographic dark energy density for the D-dimensional Friedmann-Robertson-Walker type Kaluza-Klein universe model, we reached some cosmological results by discussing the thermodynamical laws (the first and the second ones).