Product maturity management methodology in aircraft development projects
Hava aracı geliştirme projelerinde ürün olgunluk yönetimi metodolojisi
- Tez No: 603986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Defense and Defense Technologies, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava Aracı Geliştirme, Yaşam Döngüsü, Olgunluk Modeli, Sistem Mühendisliği, Proje Yönetimi, Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS), Aircraft Development, Lifecycle, Maturity Model, Systems Engineering, Project Management, Technology Readiness Level (TRL)
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, çok disiplinli ve kompleks bir ürün olan hava aracının yaşam döngüsü boyunca teknik olgunluğunun takibine yönelik modelin oluşturulmasını hedeflemiştir. Sorunsal Türkiye'de yürütülen hava aracı geliştirme projelerinde görülen ortak zorluklar dikkate alınarak oluşturulmuştur. Platform seviyesinde teknik olgunluğun takibinde yaşanan eksiklere çözümler aranmıştır. Sırasıyla, kavramsal çerçeve incelenmiş, mevcut olgunluk modelleri bulunmuş, mevcut uygulamaar ele alınmıştır. Sonrasında hipotezler ve destekleyici model oluşturulmuştur. Müşteri ve Yüklenici tarafında, farklı fazlarda tecrübeli uzmanlar ile yapılan mülakatlar ile model doğrulanmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde modelde yer almayan diğer önemli ve çalışılabilecek konulara dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a model for monitoring the technical maturity of the aircraft which is a multidisciplinary and complex product, throughout its lifecycle. Problematic has been created from common challenges seen in the aircraft development project in Turkey. Solutions have been sought for the deficiencies experienced in the monitoring of technical maturity at the platform level. The conceptual framework was examined existing maturity models were found and current practices were discussed, respectively. Then, hypotheses and supportive model were created. The model was tried to be verified by interviews with experienced personnel who worked in different phases of aircraft development lifecycle in both Customer and Contractor sides. In the conclusion, other important and workable issues that are not included in the model have been highlighted.