Çinko eksikliği saptanan hastalarda ortalama trombosit hacmi, nötrofil lenfosit ve trombosit lenfosit oranının değerlendirilmesi
Evaluation of average thrombocyte volume, neurophil lymphocyte and thrombocyte lymphocyte rate in patients with zinc deficiency
- Tez No: 538867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ALTUNER TORUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çinko eksikliği, nötrofil lenfosit oranı, MPV, Zinc deficiency, neutrophil lymphocyte ratio, MPV
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Amaç: Çinko biyokimyasal fonksiyonlarıyla, normal hücre yapısı ve fizyolojisi için gerekli bir iyondur. Vücut çinko düzeyinin değerlendirilmesinde klinik belirtilerin dışında laboratuvar tanı yöntemleri; Serum veya plazma, saç, lökosit, eritrosit, 24 saatlik idrar çinko düzeylerinin ölçülmesidir. Çinko eksikliği saptanan hastalarda ortalama trombosit hacmi, nötrofil lenfosit oranı ve trombosit lenfosit oranını hakkında literatürde henüz bir çalışma yoktur. Arasındaki ilişkiyi açıklayabilmek için çeşitli hipotezler ortaya atılmıştır. Şöyleki; çinko eksikliği immün yanıtta baskılanma, lenfopeni, timik atrofi, dolaşımdaki T ve B hücre sayılarında azalma, nötrofil, monosit ve makrofaj kemotaksisinde bozulmaya yol açabilmekte ve B hücrelerinde apoptozisi arttırmaktadır. Bu çalışmada çinko eksikliğinde ortalama trombosit hacmi, nötrofil lenfosit ve trombosit lenfosit oranı arasında ilişki olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Plazma çinko düzeyi 60 veya saç çinko düzeyi 100' ün altında olan, Emel Mehmet Tarman Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde 2016 Ocak-2017 Aralık tarihleri arasında polikliniğe başvuran, verilerin hastane kayıt sisteminden retrospektif olarak elde edildiği 100 hasta dahil edildi. Serum nötrofil ve lökosit değerinde artışa neden olabilecek ilaç kullanımı olan, eşlik eden enfeksiyon, hematolojik hastalığı, böbrek hastalığı, romatolojik hastalığı ve onkolojik hastalığı olan hastalar hariç tutuldu. Bulgular: Bu çalışma 100 çinko eksikliği olan olgu içermektedir. Çalışma grubunun yüzde 54' ü kız yüzde 46' sı erkektir. 75 kişiden oluşan kontrol grubu yüzde 48' si kız yüzde 52' si erkektir. Kandan ve saçtan çinko bakılan bireylerde nötrofil/lenfosit oranı (NLO) düzeyi hasta ve kontrol gruplarında anlamlı düzeyde farklı bulunmuştur (p102 kesim değeri için, NLO belirtecinin duyarlılığı %77.0, seçiciliği %68.0, pozitif kestirim değeri %76.2, negatif kestirim değeri %68.9 olarak bulunmuştur. MPV düzeyi hasta ve kontrol gruplarında anlamlı düzeyde farklı bulunmuştur (p102 kesim değeri için, MPV belirtecinin duyarlılığı %53.0, seçiciliği %92.0, pozitif kestirim değeri %89.8, negatif kestirim değeri %59.5 olarak bulunmuştur. Trombosit lenfosit oranı ile anlamlı bir ilşiki saptanmadı. Sonuç: Çinko eksikliğinde gelişen geniş klinik spektrum, 50 den fazla hastalıkla ilişkili olması ve tanı süresinin uzun, maliyetinin yüksek olması nedeniyle önemlidir. Klinik bulgularla birlikte değerlendirildiğinde ulaşılması ve uygulanması kolay, maliyeti az olan hemogramda NLO yüksekliği, MPV yüksekliği çinko eksikliği açısından uyarıcı olmalıdır. Tespit edilen sonuçların önemini doğrulamak için hasta sayısının daha çok olduğu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Zinc is an ion that is necessary for normal cell structure and physiology with its biochemical functions. In addition to clinical symptoms, laboratory diagnostic methods in the evaluation of body zinc levels; Serum or plasma, hair, leukocytes, erythrocytes, 24 hour urine zinc levels are measured. There is no study in the literature about mean platelet volume, neutrophil lymphocyte ratio and platelet lymphocyte ratio in patients with zinc deficiency. Various hypotheses have been proposed in order to explain the relationship between. Namely; Zinc deficiency may lead to immune suppression, lymphopenia, thymic atrophy, decrease in circulating T and B cell numbers, deterioration of neutrophil, monocyte and macrophage chemotaxis and increase apoptosis in B cells. In this study, we aimed to determine whether there is a relationship between mean platelet volume, neutrophil lymphocyte and platelet lymphocyte ratio in zinc deficiency. Material nd Method: 100 patients who were admitted to outpatient clinic between January 2016 and January 2017 in Emel Mehmet Tarman Children Health and Diseases Hospital with plasma zinc level 60 or hair zinc level below 100 were retrospectively collected from hospital registry system. Patients with the use of medications that may cause an increase in serum neutrophil and leukocyte values, including patients with concomitant infection, hematological disease, kidney disease, rheumatologic disease and oncologic disease were excluded. Results: This study included 100 patients with zinc deficiency. 54 percent of the working group is female and 46 percent is male. The control group consisted of 75 people, 48 percent female and 52 percent male. The levels of neutrophil / lymphocyte ratio (NLR) were significantly different in patients and controls (p 102 determined by the Youden index, the sensitivity of the NLR marker was 77.0%, the selectivity was 68.0%, the positive predictive value was 76.2% and the negative predictive value was 68.9%. MPV levels were significantly different in patient and control groups (p 102 determined by Youden index, the sensitivity of the MPV marker was 53.0%, the selectivity 92.0%, the positive predictive value 89.8% and the negative predictive value 59.5%. There was no significant relationship with platelet lymphocyte ratio. Conclusion: The wide clinical spectrum of zinc deficiency is important because it is associated with more than 50 diseases and the diagnosis period is long and the cost is high. When evaluated together with the clinical findings, it should be easy to reach and apply, low on the low cost, NLR height, MPV height should be stimulant in terms of zinc deficiency. To confirm the importance of the results, studies are needed to determine the number of patients.