Ömer Nesefi tefsirinde Nisa sûresi'nin tahkik ve değerlendirmesi (1b-28b arası)
The edition and evaluation of Nisa chapter in Omar Nasafi's commentary
  1. Tez No: 604043
  2. Yazar: ESRA NUR GÜLKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysîr fi't-Tefsîr, Nisa Sûresi, Metot, Tahkik, Omar Nasafî, et-Teysîr fi't-Tafsîr, Nisa Chapter, Method, Edition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada Ömer Nesefî'nin“et-Teysîr fî't-Tefsîr”adlı eserinde Nisa Sûresi'nin ilk 33 âyetinin bulunduğu el yazması nüshalar incelenmiştir. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında, Ömer Nesefî ve eseri hakkında kısa bir bilgi, araştırmamızın konusu, amacı, yöntemi, kaynakları hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Rivâyet Yöntemi başlığı altında Kur'ân'ın Kur'ân ile Tefsiri, Kur'ân'ın Sünnet ile Tefsiri, Kur'ân'ın Sahâbe Görüşleriyle Tefsiri, Kurân'ın Tâbiûn Görüşleriyle Tefsiri başlıkları incelenmiştir. Dirâyet Yöntemi başlığı altında Dilbilimsel Açıdan Tefsiri, Tefsirin Ahkâm Yönü, Tefsirin Kelâm Yönü, Tefsirin Tasavvuf Yönü konuları ele alınmıştır. Kur'ân İlimleri başlığı altında Esbâb-ı Nüzûl, Mekkî-Medenî, Nâsih-Mensûh, Hitâbu'l-Kur'ân, Münâsebâtü'l-Kur'ân, Fevâtihu's-Suver, Fezâilü'l-Kur'ân konularıyla müfessirin kaleme aldığı örnekler incelenmiştir. İkinci bölümde Nisa Sûresi'nin tahkikli metnine yer verilmiştir. İki nüsha arasındaki farklılıklar dipnotta belirtilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmamız neticesindeki genel değerlendirme ve ulaştığımız bulgular verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the manuscripts of the first 33 verses of Nisa Chapter from Omar Nasafî's“et-Teysîr fi't-Tafsîr”are examined. Our study consists of introduction, two chapters and conclusion. In the introduction part, a short information about Omar Nasafî and his work, the subject of our research, the purpose, the method information about the sources is given. In the first chapter, under Rivaya Method, the Quran with Quran, the Quran with the Sunnah, the Commentary of the Quran with the Companions of the Quran, the Exegesis of the Quran and His Commentaries are examined. Under the title of Diraya Method, the subjects of Tafsir in Terms of Linguistics, Fiqhî Direction of Tafsir, Kalamî Direction of Tafsir, Sufism Aspect of Tafsir are discussed. Under the title of the Science of the Quran, exegetes works about Esbâb-i Nüzûl, Mekkî-Medenî, Nâsih-Mensûh, Hitâbu'l-Quran, Münâsebâtü'l –Quran, Fevâtihu's-Suver, Fezâilü'l-Quran are analyzed. In the second part, the text of the edition of Nisa Chapter is given. The differences between the two copies are stated in the footnote. In the conclusion part, the general evaluation of our study and some indications are presented.