Ömer Nesefî tefsirinde Isra sûresinin tahkik ve değerlendirmesi
The edition and evaluation of Isra sura in Omer Nesefi interpretation
  1. Tez No: 584921
  2. Yazar: BERRİN BEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysîr fi't-Tefsir, İsra Sûresi, Tahkik, Omer Nasafî, at-Tayseer fi't-Tafseer, Surah Isra, Method, Edition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada Ömer Nesefî'nin“et-Teysîr fî't-Tefsîr”adlı eserinde yer alan İsra Sûresi iki nüsha incelenerek Kur'ân yorumları açısından tahkik ve değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde öncelikle araştırmamızın konusu, amacı, yöntemi, kaynakları, çalışılan nüshalar hakkında bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölüm üç ana başlıktan oluşup, Rivayet yöntemi başlığı altında Kur'an'ın Kur'an ile tefsiri, Kur'ân'ın sünnet ile tefsiri, Kur'ân'ın sahabe ve tâbiûn görüşleriyle tefsiri, Kur'an tefsirinde kıssalar ve İsrailiyyat konuları incelenmiştir. Dirayet yöntemi başlığı altında, Dilbilimsel, Fıkhî, Kelamî, Tasavvufî Tefsir ele alınmıştır. Kur'an İlimleri başlığı altında ise, Sebeb-i Nûzül, Mekki Medeni, Nâsih-Mensuh, Hitabu'l-Kur'an, Fezâil'ul-Kur'an konuları ele alınmıştır. İkinci Bölüm İsra Sûresi'nin Tahkikli metninden oluşurken, iki nüsha arasındaki farklılıklar metinde tespit edilip dipnotta belirtilmiştir. Sonuç bölümünde ise yaptığımız çalışmanın genel değerlendirmesi ve bulgular sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, Isra Sura from Omer Nesefi's“et-Teysir fi't-Tefsir”is edited and evaluated with two transcripts in accordance to Nesefi's interpretations of Quran. This work consists of an introduction, two chapters and a final conclusion. Primarily in introduction; information about our subject, aim, method, sources and the examined transcriptions were be given. The first part consists of three main titles. Under the title of Narration Method; interpretation of Quran with Quran, Quran with sunna, Quran with the views of Prophet Muhammad's companions and amenables; and parables in Quran's interpretation and Isra'iliyyat were presented. Under the title of Sagacity method; linguistic exegesis, Islamic law, Kalami and Sufistic exegesis were introduced. As of Quran discipline title; the reason of the descent of Quran, altered and void suras, Suras descended in Mekkah and Madinah, and Virtues of Quran were contextualized. The second section of the work consists of edited texts of Isra Sura, with the differences between two manuscripts mentioned in the cross reference. In the conclusion section, the general evaluation of our study and some indications were presented.